Počeli geodetski radovi za izgradnju dionice auto-puta Rača-Bijeljina

15.05.2020. 11:05 / Izvor: Akta.ba
Počeli geodetski radovi za izgradnju dionice auto-puta Rača-Bijeljina

Za ovu dionicu u dužini od 20 kilometara RUGIPP je formirao pet timova, ukupno 10 geodetskih stručnjaka za obilježavanje trase auto-puta.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) je spremno dočekala stupanje na snagu Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača. Ovim zakonom predviđno je da geodetsko-tehničke radove vrši RUGIPP.

Izvođenje geodetsko-tehničkih radova za dionicu auto-puta Rača-Bijeljina počelo je u srijedu, 11. marta 2020. godine. Za ovu dionicu u dužini od 20 kilometara RUGIPP je formirao pet timova, ukupno 10 geodetskih stručnjaka za obilježavanje trase auto-puta.

Za dionicu auto-puta Rača-Bijeljina potrebno je obilježiti i eksprprisati oko 640 parcela, odnosno oko 175 hektara većinom poljoprivrednog zemljišta. RUGIPP je za potrebe izvođenja geodetsko-tehničkih radova obezbjedio sva potrebna materijalno-tehnička sredstva.

Nakon što se završe geodetsko-tehnički radovi na terenu ide se u postupak ekspropijacije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za utvrđenu trasu. Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u postupku eksproprijacije formirani su timovi koje čine geodete i diplomirani pravnici, za koje je održana edukacija u petak, 13. marta 2020. godine u Bijeljini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije