Počeli pripremni radovi na izgradnji mini hidroelektrane na Spreči

03.12.2016. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Počeli pripremni radovi na izgradnji mini hidroelektrane na Spreči

Nakon brojnih procedura u novembru ove godine za MHE je dobijeno rješenje o odobrenju za gradnju.

Na rijeci Spreči, oko 1000 metara uzvodno od mosta na putu Petrovo – Orahovica, do kraja novembra naredne godine, biće izgrađena mini hidroelektrana „MHE Spreča“. Ovo je rečeno na današnjem sastanku načelnika opštine Petrovo i predstavnika privrednog društva „EEH Hidroenergija“ d.o.o. Gračanica.

"Aktivnosti na izgradnji mini hidroelektrane započeli smo prije šest godina i nakon brojnih procedura u novembru ove godine dobili smo Rješenje o odobrenju za gradnju. Time su se stekli uslovi za izvođenje građevinskih radova, a na terenu je već počelo iskolčenje rijeke Spreče, od strane angažovane firme 'Geokonika' d.o.o. Doboj", istakao je direktor „EEH Hidroenergija“ Edin Osmanović. Prema njegovim riječima u narednom periodu slijede radovi na čišćenju i uređenju riječnog korita u dužini od oko 2500 metara, a potom i izgradnja objekta mini hidroelektrane. Takođe, na obje obale rijeke uzvodno od pomenutog mosta, biće napravljeni pristupni putevi, radiće se „zatezanje“ obala a jedan dio biće učvršćen i kamenom podzidom.

"Sve što budemo radili na uređenju desne radićemo i na lijevoj obali rijeke, osim u dijelu ušća Jadrine u Spreču, gdje je minsko polje. Međutim, čim se navedeni lokalitet očisti od mina naknadno ćemo izvršiti i uređenje tog dijela. Takođe, spremni smo da učestvujemo u finansiranju sanacije mosta na rijeci Spreči, u iznosu od 50% neophodnih sredstava, što prema predračunskoj vrijednosti radova iznosi oko 50.000 maraka", naglasio je Osmanović.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković istakao je da će ova opština, kao i opština Gračanica, od ovog projekta imati višestruku korist.

"Riječno korito će biti očišćeno i uređeno u dužini od 2,5 kilometra, što će spriječiti plavljenje okolnog zemljišta. Umjesto sadašnjih zaraslih i zapuštenih obala imaćemo uređene obale a povrh svega budžet opštine će imati redovan godišnji prihod na ime koncesione naknade", istakao je Petković.

U proceduru dobijanja neophodnih rješenja i dozvola za gradnju minihi droelektrane bile su uključene nadležne institucije i Republike Srpske i Federacije BiH kao i opštine Petrovo i Gračanica, saopćeno je na sajtu Opštine Petrovo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije