Počeli pripremni radovi za rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja

22.05.2020. 17:20 / Izvor: Akta.ba
Počeli pripremni radovi za rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja

Gradonačelnik je kazao da je ovo nešto što se s nestrpljenjem očekivalo još od februara prošle godine kada je studija pokazala da most ne može biti u funkciji za teretni saobraćaj.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić i direktor JP "Putevi" Brčko Miroslav Miškić danas su obišli most Brčko-Gunja povodom početka pripremnih radova za rekonstrukciju mosta.

Gradonačelnik je kazao da je ovo nešto što se s nestrpljenjem očekivalo još od februara prošle godine kada je studija pokazala da most ne može biti u funkciji za teretni saobraćaj.

"Mi smo danas ovdje praktično da obilježimo početak radova, ja se nadam na rekonstrukciji postojećeg mosta, s ciljem da se teretni saobraćaj ponovo uspostavi na graničnom prelazu između Brčkog i Gunje, koji je za distrikt Brčko više nego značajan, pogotovo za privredu i JP "Luka" Brčko. Zahvaljujem se JP "Putevi Brčko" na brzoj reakciji uprkos svim problemima koje smo imali u proteklom periodu. Relativno brzo smo došli do faze pripremnih radova. Nadam se da će i naredne faze biti jednako brze i da ćemo dobiti rješenje. Također, drago mi je da se vraćamo normalnim aktivnostima“, kazao je Milić napominjući da su u toku i intenzivni razgovori s potpisnikom Memoranduma o razumijevanja s Vladom Brčko distrikta BiH, firmom "Studen & CO Holding", na osnovu kojeg očekujemo da se ubrzo uđe i u proceduru odobravanja još jednog važnog projekta za Distrikt, a koji se odnosi na slobodnu ekonomsku zonu.", izjavio je Milić.

 

 

Direktor JP "Putevi Brčko" Miroslav Miškić kazao je da se pored problema koji su bili u zadnjem periodu, javno preduzeće, ipak, uspjelo završiti tender kako bi se uveli izvođači radova na mostu i uradili istražni radovi.

"Planirano je da se uradi snimanje kompletno iz vode, dakle eho sonderom, planiramo da uradimo snimanje dna rijeke, podlokavanje stubova, eroziju ispod mosta da bismo znali kakvi su udari na stubove. Planiramo uraditi gama zracima ili ultra zvukom snimanje stubova koji su u vodi, a onda na mostu. Ti radovi su upravo u toku. Također, planirano je da se uradi i ternovanje kolovozne konstrukcije, tj. biopsija kompletnog čelika da vidimo je li došlo do istrošenosti materijala i da li ga je uopšte moguće vratiti u teretni saobraćaj s ovim s čim raspolažemo. Podsjećam, novi mostovi se projektuju na eksplatacioni period do 80 godina, a kao što znamo ovaj most ima oko 130 godina", kazao je Miškić.

Miškić je naglasio da će se nakon istraživanja tačno znati u kojem smjeru s radovima će se ići.

"Kada budemo imali sva ta istraživanja znati ćemo u kom smjeru ćemo ići i to će biti podaci koji će ući u projekat koji je, također, planiran ovom tenderskom dokumentacijom u dvije varijante. Jedna varijanta će vjerovatno biti da vidimo možemo li ovu kolovoznu konstrukciju i uopšte čelične rešetke reparirati na način da ide teretni saobraćaj preko nje ili ako ne može onda druga varijanta će biti da ide potpuno nova što bi bila i veća cijena", kazao je Miškić dodajući da se u ovom momentu raspolaže s 1,6 milion maraka koji su raspoređeni skupštinskom odlukom iz decembra prošle godine.

"To su inicijalna sredstva, a koliko će biti ukupno potrebno sredstava to će upravo zavisiti od varijanti koje sam spomenuo. Naše ambicije su da s građevinskim radovima krenemo sljedeće godine u proljeće", istakao je Miškić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije