Pogledajte radove na modernizaciji i dogradnji terminala B aerodroma Sarajevo

16.06.2020. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte radove na modernizaciji i dogradnji terminala B aerodroma Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Završetak radova na Modernizaciji i dogradnji Terminala B planira se početkom 2021. godine.

Projekt modernizacije i dogradnje terminala B predstavlja najveći investicioni projekt u historiji Međunarodnog aerodroma Sara­jevo na kojem i u vrijeme pandemije radovi nisu stali.

Iz ureda za odnose s javnošću J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo za Akta.ba su kazali da trenutna pandemija i kriza nisu puno promijenili tok radova na spomenutom projektu, ali da su neke planirane ipak ostavili za drugi period.

"U ovom momentu radovi na terminal B se izvode bez većih problema  i u skladu sa predviđenom dinamikom, odnosno u skladu sa ugovornim obavezama. Shodno novonastaloj situaciji kada je u pitanju pandemija korona virusa, Međunarodni aerodrom Sarajevo je za posljedicu imao značajno smanjenje prometa, a samim tim i prihoda, što se svakako odrazilo na sve aspekte poslovanja, pa tako i nastavak drugih planiranih projekata", kazali su.

Završetak radova na Modernizaciji i dogradnji Terminala B planira se početkom 2021. godine.

Kako su kazali aerodrom Sarajevo provodi sve mjere i aktivnosti koje su usmjerene na ekonomski održivo poslovanje, a to su prije svega racionalizacija svih troškova poslovanja gdje je to moguće, kao i racionalizacija u segmentu plana i investicija u narednom periodu. U toku su analize i procjene stručnih službi aerodroma u skladu sa trenutnom situacijom u cilju donošenja najoptimalnijih mjera kada su budući projekti u pitanju.

Podsjećamo, projekt modernizacije i dogradnje Terminala B, vrijedan je oko 30 miliona KM i predstavlja najveći investicioni projekat u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje.

Proširenje treba osigurati i dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani modernom nadstrešnicom. Dužina terminala će biti 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68.

Aerodrom trenutno ima jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem će dobiti još jedan ulaz na Aerodrom.

Proširit će se i checkin zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napravit će se sedam. Proširit će se i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije