Pokrenut nadzor: Šta je inspekcija utvrdila u stupskom naselju Bulevar

10.05.2021. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Pokrenut nadzor: Šta je inspekcija utvrdila u stupskom naselju Bulevar

Kantonalna inspekcija u Sarajevu pokrenula je inspekcijski nadzor u stambeno-poslovnom kompleksu na Stupu "Bulevar"

Kantonalna inspekcija u Sarajevu pokrenula je inspekcijski nadzor u stambeno-poslovnom kompleksu "Bulevar" na Stupu koje unazad tri godine gradi istoimena firma u vlasništvu Tihomira Brajkovića.

Naime, sve je krenulo od zastupnice Danijele Kristić koja je u januaru postavila pitanje vezano za vodosnabdijevanje naselja, odnosno da etažni vlasnici tvrde da nisu priključeni na gradsku vodovodnu mrežu.

Nakon toga je Ured za borbu protiv korupcije KS uputio dokumentaciju Skupštini KS u kojoj se navodi da je Kantonalna inspekcija zaštite okoliša pokrenula inspekcijski, te je utvrđeno niz nepravilnosti.

Inspekcija je utvrdila da investitor stambeno - poslovnog objekta naselja Bulevar, nije izvršio priključak na vodovodni sistem u skladu sa odredbama Uredbe o opštim uslovima za snadbijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda, te da je izvođač izvršio samovoljno priključenje na postojeći javni fekalni kanal u ul. Stupska.

"Za priključenje objekta na javnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u postupku obezbjeđenja urbanističke i građevinske dozvole, izdate su saglasnosti sa uslovima priključenja, dok investitor nije okončao radove koji su preduslov za priključenje, definisanih kroz saglasnosti i postupke ovjere glavnih projekata", utvrdili su inspektori.

 

 

Dalje se navodi da je u periodu od juna 2020. godine do sredine januara 2021. godine za snadbijevanje vode kupljenim stanovima služio dovod vode sa gradilišnog priključka. 

Pored ovoga, Kantonalna inspekcija zaštite okoliša utvrdila je investitor ne posjeduje okolinsku dozvolu za parking mjesta u naselju Bulevar. Postupajućem inspektoru je dostavljena informacija investitora da je broj podzemnih parking mjesta u lamelama 699. Prema saznanjima inspektora u naselju Bulevar se koristi i površinski parking, ali broj parking mjesta nije utvrđen.

U cilju preciznog utvrđivanja svih neophodnih činjenica od Službe za urbanizam Općine Ilidža, dostavljena je informacija u kojoj je nadležni općinski organ potvrdio podatak o 699 mjesta u podzemnim garažama, te da isti nemaju podatak o broju nadzem nih parking mjesta, uz obrazloženje da će isti biti definisani nakon što investitor podnese zahtjev za vanjsko uređenje.

Inspektor je kontaktirao savjetnika pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kantona Sarajevo, koji je izjavio da za naselje Bulevar nije izdata okolinska dozvola, niti je takav zahtjev dostavljen Ministarstvu. Naglašeno je da se ukupan broj parking mjesta zbraja, te se po precizno utvrđenom broju podzemnih i površinskih parking mjesta određuje stvarna nadležnost za izdavanje okolinske dozvole.

Kantonalna inspekcija zaštite okoliša, je naložila investitoru da u roku od 15 dana od prijema Rješenja od 22.04.2021. godine, podnese zahtjev za izdavanje okolinske dozvole.

Kako se navodi u odgovoru, Služba za inspekcijske poslove Općine Ilidža, nastavlja da provodi inspekcijski nadzor na navedene okolnosti, dok će Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove nastaviti inspekcijski nadzor na radom općinske urbanističko-građevinske inspekcije.

Podsjetimo, gradnja objekta počela je 2018. godine za vrijeme mandata načelnika Senaida Memića. Upravo je on bio potvrdio za naš portal da su radovi na ovom objektu počeli na osnovu rješenja Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža. Rješenje o pripreminim radovima dato je na osnovu urbanističkih saglasnosti.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije