Potpisan ugovor za zeničku Toplanu: Početak radova 2020. godine

06.10.2018. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za zeničku Toplanu: Početak radova 2020. godine

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove toplane je oko 53 miliona eura, od toga 40 miliona eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a.

U Zenici je potpisan Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije "Toplana Zenica d.o.o.", između Grada Zenica, ArcelorMittal Zenica, KPA Unicon i FinnFund iz Finske.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje nove toplane je oko 53 miliona eura, od toga 40 miliona eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.

Preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera Grada Zenice, KPA Unicon i FinnFunda iz Finske.

Omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji „Toplana Zenica d.o.o.“, je 50% u korist ArcelorMittal, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund. 

Projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova/skrubera i elektroduvaljke i popravku postojeće opreme Energetike.

Izgradit će se nova 3 kotla od 50 t/h i koristiti plinovi koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittal Zenica, tj. koksni i visokopećni plin.

Početak rada kompanije očekuje se u prvoj polovini 2020. godine.

Toplana Zenica će proizvoditi po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući EU norme u vezi sa smanjenjem zagađenja, što će Zenici osigurati čišći okoliš, a istovremeno i pouzdano grijanje grada.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su: Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Jukka-PekkaKovanen, KPA Unicon iz Finske, Tuomas Suurpaa, Finski Fond za industrijsku saradnju d.o.o. (FINNFUND), Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, članovi Stručnog tima koji je radio na projektu, predstavnici Gradske uprave, kao i brojne druge zvanice.

"Ovo je generacijski projekat Grada Zenica, u koji ulazimo zajedno s partnerima. Znate da je grad ostavljen i bez projekta i bez grijanja. Potpisivanjem ovog ugovora rješavamo dvije krucijalne stvari: u gradu se više neće ložiti ugalj, dosad je to bila količina od cca 200.000 tona u sezoni i ono što je najvažnije implementacijom projekta nećemo zadužiti buduće generacije niti jednu konvertibilnu marku. Imat ćemo sigurno, stabilno grijanje i ekološki prihvatljivo. Cijena grijanja se neće mijenjati u periodu od sedam godina. Da je grad imao projekat, grijanje bi imali već ove godine", kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović zahvalio se direktoru EBRD-a Ianu Brownu na podršci, partnerima i saradnicima na projektu, te pozvao sve instance vlasti da primijene ovakav model za pripremu i realizaciju kapitalnih projekata.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, Biju Nair je u svom obraćanju naglasio da je projekat izgradnje zajedničke kompanije „Toplana Zenica“ bio veliki izazov, jer će kotlovi na ugalj biti zamijenjeni kotlovima na plin.

Pohvalio je napore gradonačelnika Fuada Kasumovića, ističući da je njegova jedina misija bila osigurati grijanje za grad Zenicu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije