Predstavljen projekat novog vatrogasnog doma vrijedan oko 450.000 KM

19.04.2018. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekat novog vatrogasnog doma vrijedan oko 450.000 KM

Ugovoreni rok za izgradnju je 120 dana, ali uz garanciju izvođača i nadzornog organa, do kraja juna radovi bi trebalo da budu završeni.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković sa saradnicima, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin predstavili su projekat novog vatrogasnog doma na lokaciji Krtelji u opštini Istočna Ilidža, gdje uveliko teku radovi na izgradnji ovog objekta.

Projekat vrijedan oko 450.000 KM u potpunosti finansira Grad Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je jako zadovoljan što, kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, može prisustvovati obilasku radova na izgradnji vatrogasnog doma koji će koristiti građanima Istočnog Sarajeva.

"Prošle godine potpisali smo sporazum sa opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, u kojem se Grad Istočno Sarajevo obavezao da će pomoći izgradnju novog vatrogasnog doma. Veoma sam zahvalan na brzoj reakciji načelnika opštine, Marinka Božovića i predsjednika skupštine, gospodina Ćosovića, koji su na Skupštini opštine donijeli odluku da Gradu Istočno Sarajevo doniraju zemljište, na kome se danas pgradi vatrogasni dom, te da nas oslobode obaveza plaćanja građevinske dozvole, rente i građevinskog zemljišta“, rekao je Vuković.

Vuković je pojasnio da se objekat gradi po principu „ključ u ruke“ i da dio tog novca pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice mogli da rade svoj posao onako kako od njih očekuju građani Istočnog Sarajeva.

"Grad je nadležan za vatrogasnu zaštitu na teritoriji cijelog grada Istočno Sarajevo, odnosno za 6 opština i ovo je jedan od primjera kako pokazuje brigu za ovaj dio naše nadležnosti.U narednom periodu predstoje nam aktivnosti za rješavanje problema u opštini Istočni Stari Grad . Opština ima veliku površinu i veliku pokrivenost šumom, često je izložena požarima, a sa druge strane imamo problem sa neblaovremenim izlazkom vatrogasnih jedinica na teren, zbog udaljenosti Odjeljenja TVJ Pale i Istočno Novo Sarajevo. U narednom periodu , u saradnji sa opštinom Istočni Stari Grad, nastojaćemo da riješimo i taj problem", naglasio je Vuković.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin rekao je da da će izgradnjom ovog objekta trajno biti riješeno pitanje vatrogasnog doma za područje dvije opštine.

"Već duže vrijeme planiramo da gradimo vatrogasni dom. Podnijeli smo inicijativu Gradu Istočno Sarajevo koji je osnivač i u čijem sastavu djeluje Teritorijalna vatrogasna jedinica, te opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Došlo je do dogovora, opština Istočna Ilidža ponudila se da riješi problem lokacije i infrastrukture za izgradnju Doma“, istakao je Vukadin.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, na čijoj teritoriji se gradi objekat, rekao je da je Skupštinsa opštine na jednoj od sjednica donijela odluku da donira 2000 m2 zemljišta, bez naknade, za izgradnju Vatrogasnog doma

"Naše učešće u ovom projektu je jedna četvrtina vrijednosti ukupnog projekta kroz zemlju i obaveze za građevinsku dozvolu. Objekat se gradi u dijelu poslovne zone Krtelji, gdje će u narednom vremenskom periodu biti izgrađena još dva objekta, jedan od 7500, a drugi od 2500 kvadrata", rekao je Božović.

Savremeni objekat površine oko 400 kvadratnih metara, imaće kapacitet da smjesti svu vatrogasnu opremu i vozila i tako zadovolji potrebe stanovnika ove dvije opštine.

Objekat se nalazi na lokaciji Radulovca, u dijelu poslovne zone Krtelji.

Ugovoreni rok za izgradnju je 120 dana, ali uz garanciju izvođača i nadzornog organa, do kraja juna radovi bi trebalo da budu završeni.

Predstavljeno je i novo vatrogasno vozilo za dotur vode i samostalno gašenje požara marke „Kamaz“ sa rezervoarom od 7000 litara i opremom za gašenje svih vrsta požara. Sredstva za nabavku vozila u iznosu 270.000 KM obezbijedili su Grad Istočno Sarajevo i Vatrogasni savez Republike Srpske.

Riječ je o vozilu sa širim mogućnostima upotrebe, namijenjeno je prvenstveno za gašenje požara u urbanim sredinama, gašenje vodom pjenilom i prahom. Može se koristiti i u gašenju požara na otvorenom prostoru i opremljeno je sa savremenom vatrogasnom opremom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije