Predstoje velika ulaganja nakon otvaranja graničnog prelaza "Bratoljub"

08.10.2020. 09:27 / Izvor: SRNA
Predstoje velika ulaganja nakon otvaranja graničnog prelaza 'Bratoljub'

Završetak graničnog prelaza i zajedničkog carinskog terminala za BiH i Srbiju, koji se gradi na prostoru Bratunca, predviđen je za proljeće iduće godine.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović očekuje da će sa izgradnjom carinskog terminala i graničnog prelaza za teretni i putnički saobraćaj kod novog mosta "Bratoljub" u ovoj opštini, doći do značajnog investiranja, zapošljavanja i ubrzanog razvoja ove lokalne zajednice.

Završetak graničnog prelaza i zajedničkog carinskog terminala za BiH i Srbiju, koji se gradi na prostoru Bratunca, predviđen je za proljeće iduće godine.

Mlađenović je rekao da je izraženo veliko interesovanje investitora sa obje strane Drine za lokacije i izgradnju privrednih kapaciteta u industrijskoj zoni koja će se graditi kod bescarinske zone u neposrednoj blizini novog graničnog prelaza na Drini prema Ljuboviji.

"Slijedićemo primjer Pirota u Srbiji koji u slobodnoj zoni zapošljava čak 14.000 radnika i ostvaruje izuzetne prihode", naveo je Mlađenović.

On je podsjetio da je budžet opštine Bratunac 2001. godine iznosio svega 900.000 maraka i da je u to vrijeme bilo osam neisplaćenih plata i doprinosa prema radnicima, a ovogodišnji budžet je oko 11 miliona maraka, a doprinosi i plate se redovno isplaćuju i trenutno je na opštinskom računu rezervisano 400.000 maraka za kapitalne projekte.

"Prije 20 godina radovali smo se projektima od 10 i 20 hiljada maraka i nezamislivi su bili projekti trocifrene vrijednosti, a posljednjih godina realizuju se projekti vrijedni 10 i 20 miliona maraka u bratunačkoj opštini", ilustruje Mlađenović.

Prema njegovoj procjeni na osnovu planova razvoja i interesovanja investitora za ulaganje, u Bratunac će u narednih pet godina biti investirano čak oko 400 miliona maraka i to će dovesti do otvaranja velikog broja novih radnih mjesta, povećanog zapošljavanja i ubrzanog razvoja ovog mjesta i zadržavanja mladih na ovom prostoru.

Mlađenović je istakao da su u posljednjih deset godina na području bratunačke opštine realizovani brojni projekti ukupne vrijednosti oko 200 miliona maraka što donosi prihode lokalnoj zajednici i opština redovno servisira sve obaveze jer nema nikakvih dugovanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije