Pri kraju druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije

11.02.2020. 09:50 / Izvor: Akta.ba
Pri kraju druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije

Druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine je pri kraju i vrši se ugradnja preostalih 10 otvora na bočnoj fasadi objekta

Druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine je pri kraju i vrši se ugradnja preostalih 10 otvora na bočnoj fasadi objekta. Završeno je utopljavanje tavanice objekta i postavljanje nove stolarije iz dvorišne i ulične strane objekta Muzičke akademije.

"Nakon ugradnje prozora s bočne strane, preostaje još uređenje špaleta (dijelova oko prozora) u dvorištu i na novougrađenim prozorima bočne fasade objekta. Uporedo se ugrađuju i drvene klupice u unutrašnjosti objekta", pojašnjavaju iz nadležne Službe za lokalni razvoj i mjesne zajednice Općine Stari Grad.

Nakon ovih radova počet će priprema za farbanje fasade, čime će projekat u potpunosti biti okončan. "Farbanje fasade će biti zadnji segment rekonstrukcije objekta, a ti radovi ovise od vremenskih uslova. Za ove poslove neophodna je temperature iznad nule i bez padavina, tako da je ova faza planirana u martu ili aprilu", ističu iz Službe.

Podsjećamo, u prvoj fazi restauracije Muzičke akademije urađena je sanacija nestabilnih dijelova fasade, izrada novih elemenata po uzoru na prethodne, kao i restauracija oštećene i nestabilne arhitektonske dekoracije. Druga faza radova počela je u oktobru prošle godine utopljavanjem tavanice objekta i toplifikacijom sjevernog dijela fasade. Ova faza obuhvata i radove na mašinskim instalacijama, uz izgradnju nove kotlovnice.

Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, smanjiti zagađenje, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM. Za prvu fazu radova Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojili su oko 140.000 KM.

Druga faza radova košta oko 550.000 KM i finansira ih Ambasada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat "Zeleni ekonomski razvoj".

U projekat "Zeleni ekonomski razvoj" Općina Stari Grad uključena je finansiranjem tri projekta: Muzička akademija, Vrtić "Biseri" i OŠ "Mula Mustafa Bašeskija", ukupnim iznosom od 200.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije