Pripreme za izgradnju trase autoputa Rača-Bijeljina pri kraju

19.08.2020. 10:01 / Izvor: SRNA
Pripreme za izgradnju trase autoputa Rača-Bijeljina pri kraju

Izvršena eksproprijacija 95 posto zemljišta i riješeni su imovinsko-pravni odnosi.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je u intervjuu Srni da očekuje da će u narednih dvadesetak dana biti potpuno završena eksproprijacija zemljišta i stvoreni preduslovi za izgradnju autoputa na dionici od Rače do Bijeljine.

Mitrović je istakao da je, zahvaljujući lokalnoj zajednici i angažmanu Vlade Republike Srpske, izvršena eksproprijacija 95 posto zemljišta i riješeni su imovinsko-pravni odnosi tako da na toj dionici od 17,1 kilometar nema problema.

"Granični prelaz riješen je sporazumom između BiH i Srbije i dogovoreno je da se on nalazi sa strane Srbije. To će biti zajednički prelaz, tako da i u tom dijelu nećemo imati problema", istakao je Mitrović.

On je zahvalio Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću jer je Srbija prihvatila izgradnju graničnog prelaza koji će biti zajednički, zatim mosta na Savi i učešće na izgradnji autoputa od Rače do Bijeljine u iznosu od 100 miliona eura.

Mitrović je podsjetio da je izgradnja mosta na Rači i povezivanje Banjaluke sa Srbijom rezultat dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o realizaciji projekta autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd.

Prema Mitrovićevim riječima, realizacija projekta autoputa od Bijeljine prema Doboju ide svojim tempom - trasa je određena i eksproprijacija će krenuti za narednih mjesec-dva, tako da se ne kasni.

"Dio od Bijeljine do Brčkog, odnosno do entitetske granice mislim da će najprije biti završen. Postavlja se pitanje zaobilaznice oko Brčkog, što je ponovo predmet sporazuma između Brčko distrikta i Republike Srpske koja treba da definiše zaobilaznicu", rekao je Mitrović.

 Mitrović je naveo da treba definisati i pitanje mosta na rijeci Savi kod Brčkog i da to treba usaglasiti sa Hrvatskom.

 "Postoje sporna pitanja o tome da li će most između BiH i Hrvatske biti na potezu između Bijeljine i Brčkog ili će to biti sa druge strane Brčkog u FBiH prema Lončarima. Dakle, postoje dvije varijante mosta koje će definisati dalji tok izgradnje autoputa. To je jedan od bitnih preduslova koje treba da definišu Federacija i Republika Srpska i da se usaglase", istakao je Mitrović.

 Na pitanje da li postoje razmimoilaženja Republike Srpske i FBiH o tome, Mitrović je rekao da postoje različiti interese koje treba usaglasiti.

 "Treba doći do kompromisa i definisati šta je najbolje i za Srpsku i za FBiH, pa i za BiH. Sa druge strane, treba se usaglasiti i sa Hrvatskom koja treba da prihvati takvo rješenje", precizirao je Mitrović

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije