Puste tuzlanske tvornice kao prizori iz horor filmova

16.08.2013. 08:09 / Izvor: Federalna.ba
Puste tuzlanske tvornice kao prizori iz horor filmova

U kolikim su problemima one tvornice koje su privatizirane? Od Resod Guminga ostale su samo ruševine i uzorci nekih roba. Slike Kvin Maje koje je mala stoljetnu tradiciju proizvodnje kvasca, dovoljno govore o njenoj propasti.

U kolikim su problemima one tvornice koje su privatizirane? Od „Resod Guminga“ ostale su samo ruševine i uzorci nekih roba. Slike Kvin Maje koje je mala stoljetnu tradiciju proizvodnje kvasca, dovoljno govore o njenoj propasti. Ni TDI-ja više nema, kao što je umro i Polihem, koji su radnici pokušali spasitii kad je na njih išla specijalna policija.

Polihem je privatizirala poljska Organika, obećavala ogromna ulaganja i zapošljavanje, a dokusurili ga Poliolhem i BH Organika. Više tvornica već isječeno.

„Ovdje danas ništa ne radi. Ovdje je danas jednostavno pustinja, možete snimati horor filmove,“ kaže predstavnik radnika dioničara Polihem Tuzla, Sakib Kopić.

Propale fabrike kao ramovi za portrete nekadašnjih vlasti i čelnika agencija za privatizaciju

„Da su to bile ishitrene, a nekada i pogrešne privatizacije. Znači, one nam nisu baš puno dobrog donijele“, priznaje ministar industrije, energetike i rudarstva TK, Željko Knežiček.

Na arhivskim snimcima i više je no vidljiv uspjeh tuzlanske „Dite“ kada je mjesečno proizvodila 5.000 tona deterdženata. Danas sve stoji, a radnici u šatorima. Nadu daje vijest da je Tužiteljstvo u Tuzli reagiralo na izvještaj MUP-a TK i tužitelj je već zatražio dodatne provjere.

„Protiv 7 odgovornih osoba iz tvornice deterdženata Dita. Radi se o osobama iz uprave ove tvornice i NO za KD zloupotrebe položaja i ovlaštenje i nesavjestan rad u službi i neka druga KD iz oblasti privrednog kriminala“, izjavio je za FTV portparol Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli, Admir Arnautović. Predsjednik Sindikata „Dite“, Dževad Mehmedović, pozdravio je ovu informaciju iz Tužilaštva.

Prošle zime radnici „Dite“ bili su u šatorima, sada opet iste slike. Nadaju se, kao i 200 radnika Polihema, koji često protestiraju pred sudom, da će doći pravda i kazna za pljačkaše. Jer, sama Solana i Rudnik soli više ne bi mogli Tuzli očuvati naziv centra hemijske industrije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije