Dragulj RS-a ide u privatizaciju: Objavljen poziv za prodaju Termi Ozren

29.08.2013. 10:13 / Izvor: eKapija.ba
Dragulj RS-a ide u privatizaciju: Objavljen poziv za prodaju Termi Ozren

Ove sedmice je Investiciono-razvojna banka RS kao ovlašćeni prodavac objavila javni poziv za prodaju državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda Republike Srpske u Ugostiteljsko-turističkom i rekreacionom centru TERME-OZREN.

Banja Terme Ozren u naselju Kakmuž u Petrovu je biser Republike Srpske u oblasti zdravstveno- turističkih potencijala. No ovaj kompleks, u državnom vlasništvu već duže vrijeme je zanemaren i nije upotpunosti iskorišten, te se stoga Akcijski fond Republike Srpske,  vlasnik banje, odlučio za njenu prodaju.  Privatizacijom ovog društva, očekuje se da će ovaj veliki turistički potencijal i ljepotica Ozrena postati regionalni zdravstveno-turistički centar, zajedno sa banjom Vrućicom, Dvorovima, Vilinom vlasi i Guberom.

Ove sedmice je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske a.d. Banja Luka, kao ovlašćeni prodavac objavila javni poziv za prodaju državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda Republike Srpske u Ugostiteljsko-turističkom i rekreacionom centru TERME-OZREN a.d. Petrovo-Kakmuž.

Pravo učešća na tenderu imaju sva domaća i strana fizička i pravna lica. Mada se na ovaj poziv ne mogu javiti državni organi, organizacije i preduzeća iz Bosne i  Hercegovine u kojima je državni kapital veći od 25 procenata ukupnog kapitala, domaća, fizička i pravna lica koja nisu izmirila poreske obaveze (indirektne i direktne  poreze), kao i fizička i pravna lica i osnivači pravnog lica koja prema Društvu imaju dospjele obaveze, neizmirene do dana podnošenja ponude.

Početna prodajna cijena za paket akcija iznosi 872.955,00 KM. Ponude se podnose neposredno kod Investiciono-razvojne banke, najkasnije do  30.09.2013. godine.

Inače, kompleks Terme Ozren je izgrađen na otvorenom, a sastoji se od velikog bazena, malog bazena i igrališta za djecu, prostrane travnate plaže, a tu je i roštiljnica.

Banja je od Doboja udaljena dvadesetak, a od Tuzle pedeset kilometara. Do nje se može doći autom, autobusom iz pravca Doboja ili Tuzle, vozom iz istih gradova, ali i biciklom.

Za termalne vode na Ozrenu zna se dugo, ali dugo nisu ni korištene.

Nalazišta termomineralne vode u zaseoku Slatine u Kakmužuotkrio je 1978. godine akademik Josip Bać. Priznati svjetski stručnjak iz ove oblasti krenuo je tragom austro- ugarskog geologa F. Kacepa koji pominje termomineralne vode u ovom prostoru.

Termo-mineralna hidrokarbonatna voda (Kalcijum-Natrijum-Magnezijum) u Kakmužu naučno je ispitivana te je i dokazano da pomaže kod reumatizma, psorijaze, problema sa sinusima, deformacija kičmenog stuba, povišenog krvnog pritiska kao i niza drugih oboljenja, što odlično znaju svi koji tokom ljeta uporno i redovno dolaze na kure zdravlja.

A.Š.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije