Fabriku deterdženata Dita nema ko da čuva

30.08.2013. 14:48 / Izvor: eKapija.ba
Fabriku deterdženata Dita nema ko da čuva

Vlada TK želi pozvati sve institucije i privredna društva koje imaju svoja potraživanja od ove fabrike da se uključe u rješavanje problema, kako bi imovinu fabrike sačuvali do pokretanja stečajnog postupk

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček je na današnjoj vanrednoj sjednici upoznao Vladu Tuzlanskog kantona sa aktualnom situacijom u fabrici deterdženata „Dita“ u Tuzli i sa činjenicom da je ovoj fabrici jučer isključeno napajanje električnom energijom, te da će fizičko obezbjeđenje fabrike od 01. septembra ove godine prestati sa čuvanjem imovine ove fabrike.

Ministarstvo je sa ovim problemom još krajem mjeseca juna upoznalo Harisa Abdurahmanovića, većinskog vlasnika Dita-e, kao i „male“ dioničare, direktora Fabrike, članove Nadzornog odbora, kao i predstavnike sindikata, na što je uslijedio odgovor kompanije „Lora“ d.o.o., da vlasnik zbog nedostatka finansijskih sredstava „nije ni na koji način u mogućnosti zaštititi pokretnu ni nepokretnu imovinu Dita-e“, odnosno svoju imovinu, navode iz ministarstva.

Vlada Tuzlanskog kantona je, nakon što se upoznala sa novonastalom situacijom, a s obzirom da se radi o privatnoj imovini za koju vlasnik ne iskazuje brigu, zauzela stav da će se prema imovini Dita-e d.o.o. Tuzla odnositi kao i prema svakoj drugoj privatnoj imovini na području našeg kantona.

Također, ovim putem Vlada želi pozvati sve institucije i privredna društva koje imaju svoja potraživanja od ove fabrike da se uključe u rješavanje problema, kako bi imovinu fabrike sačuvali do pokretanja stečajnog postupka, te kako se ne bi ponovila otuđenja imovine i devastacija, kao u Resod Gumingu, saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije