BiH potražuje oko 146 milijuna dolara od Beogradske i Jugobanke

04.12.2013. 13:42 / Izvor: eKapija.ba
BiH potražuje oko 146 milijuna dolara od Beogradske i Jugobanke

VM je dalo suglasnost za angažiranje zajedničkog odvjetničkog ureda sa ostalim zemljama sukcesorima u predmetu likvidacijskog postupka koji se vodi nad agencijama Beogradske banke i Jugobanke u New Yorku.

Vijeće ministara BiH usvojilo je, na 73. sjednici, Informaciju o osporavanju potraživanja u likvidacijskom postupku agencija Jugobanke i Beogradske banke u New Yorku.

Dana je suglasnost za angažiranje zajedničkog odvjetničkog ureda sa ostalim zemljama sukcesorima u predmetu likvidacijskog postupka koji se vodi nad agencijama Beogradske banke i Jugobanke u New Yorku.

Također, dana je suglasnost ovlaštenom predstavniku BiH u zajedničkom Komitetu za raspodjelu aktive i pasive iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije mr. Ankici Kolobarić da u ime Bosne i Hercegovine potpiše zajednički ugovor država sukcesora o zastupanju s odvjetničkim uredom Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP iz New Yorku. 

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Slovenija, zajedno s Narodnom bankom Srbije (NBS), odlučile su da ih odvjetnički ured Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP zastupa u svezi s potraživanjima koje je NBS prijavila u ime država nasljednica u okviru likvidacije agencije Beogradske banke d.d. Beograd u New Yorku i njujorške agencije Jugobanke d.d. Beograd, koju vrši financijski upravitelj u New Yorku.

Ukupni orijentacijski troškovi predmetnog spora trebali bi iznositi između 75.000 i 200.000 američkih dolara. Bosna i Hercegovina bi u ukupnim troškovima sudjelovala u skladu s procentima utvrđenim Aneksom C Sporazuma o pitanjima sukcesije, odnosno 15,5%.

U siječnju 2002. godine započeli su stečajni postupci nad matičnim bankama u Beogradu, gdje je Agencija za osiguranje depozita (DIA) imenovana za izvršitelja stečajnog postupka. BiH je prijavila potraživanje u iznosu od 15,5% posto od ukupno 145.653.701,48 američkih dolara, koliko je bilo stanje na računu agencija kada je počeo postupak likvidacije nad ove dvije banke.

Nakon što je Sud u SAD odobrio zahtjev DIA-e za postupak vraćanja imovine za provođenje stečaja u Beogradu i prebacio 40% likividacione mase, za zadovoljavanje potraživanja kreditora i za plaćanje administrativnih troškova ostalo je ukupno 89.622.831,97 američkih dolara, priopćili su iz Vijeća ministara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije