"Sanica" na meti "MS&Wooda", problem sirovine

13.03.2019. 10:11 / Izvor: Nezavisne novine
'Sanica' na meti 'MS&Wooda', problem sirovine

Firma "MS&Wood" iz Fojnice, jedan od većih proizvođača i izvoznika namještaja u BiH, pokazala je interes za kupovinu preduzeća Drvna industrija "Sanica".

Firma "MS&Wood" iz Fojnice, jedan od većih proizvođača i izvoznika namještaja u BiH, pokazala je interes za kupovinu preduzeća Drvna industrija "Sanica" u istoimenom mjestu nadomak Ključa i započela o tome preliminarne razgovore s vlastima ovog kantona.

Prema riječima Nijaza Kadirića, ministra privrede u Vladi USK, u ovome trenutku jedan od većih problema je što potencijalni investitori traže garanciju kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drvne sirovine za nesmetano odvijanje proizvodnje.

Inače, snabdijevanje drvnom sirovinom već duže vrijeme je jedan od većih problema s kojim se suočavaju ovdašnji drvoprerađivači.

"DI 'Sanica' na tržištu danas, nažalost, nema neku ozbiljnu vrijednost, jer se radi o zastarjeloj tehnologiji i mašinama koje se već godinama ne upotrebljavaju. Kada je riječ o drvoprerađivačkoj djelatnosti, ozbiljni investitori prvo gledaju koliko će imati sirovine koja će im biti na raspolaganju. Ono što vlasti moraju uraditi jeste da investitorima garantuju da njihova investicija neće propasti iz razloga što neće imati dovoljno sirovine za proizvodnju", kazao je Kadirić.

Mašine u DI "Sanica" već duže od deceniju stoje ugašene nakon što je proizvodnja prekinuta poslije neuspješne privatizacijske avanture.

U "Unsko-sanskim šumama", koje su prije četiri godine postale vlasnik "Sanice", kažu kako je tada bilo planirano da to preduzeće posluje kao njihova firma kćerka i bavi se preradom drveta. Međutim, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za njih, posebno iz razloga što "Unsko-sanske šume" svake godine svoju dobit usmjeravaju ka realizaciji javnih projekata u lokalnim zajednicama.

U međuvremenu, zbog nezainteresovanosti kupaca proizvodna postrojenja u "Sanici" prekrivena su paučinom i prašinom, a radnici prepušteni sami sebi. Mnogi od njih danas se snalaze kako znaju i umiju, a znatan broj je napustio ove prostore i otišao u inostranstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije