Projekat od 6 mil. eura: U Hodovu kod Stoca gradi se dvanaest solarnih elektrana

18.04.2019. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Projekat od 6 mil. eura: U Hodovu kod Stoca gradi se dvanaest solarnih elektrana

Muamer Jarović, vlasnik kompanije Eko Energy i predstavnik zajednice dijaspore iz Njemačke, kazao je da su četiri solarne elektrane već završene.

Kompanija Eco Energy iz Gračanice zajedno sa Njemačkim partnerom u Hodovu kod Stoca, ulaže 6 miliona eura za izgradnju dvanaest solarnih elektrana.

Muamer Jarović, vlasnik kompanije Eco Energy i predstavnik zajednice dijaspore iz Njemačke, za Akta.ba je kazao da su četiri solarne elektrane već završene.

"Naša kompanija je prošle godine zajedno sa Njemačkim investitorom započela sa izgradnjom dvanaest solarnih elektrana na zemljištu površine 42.000 m2, čija je pojedinačna instalisana snaga 150 kWh . Četiri su upravo završene i očekuje se da će do kraja mjeseca da budu priključene na mrežu. Za ostalih osam Elektroprivreda HZ HB radi izgradnju trafostanice na koju će iste biti priključene i odmah se kreće u njihovu izgradnju", kazao je Jarović.

Istakao je, s obzirom da je riječ o stranoj investiciji, kako su njihovi najveći problemi, prilikom sprovedbe projekta, bili oni administrativni i neusklađenost propisa.

"Puno vremena smo izgubili čekajući, završili smo sve dozvole, izgradili smo elektrane, dobili energetske saglasnosti a još uvijek nisu bile izgrađene trafostanice na koje bi se te elektrane trebale prikopčati kako bi išli na mrežu. To su one ne/usklađenosti na kojima BiH treba raditi, jer kada je riječ o stranim investicijama kao što je ova veliki je problem kako ulagaču objasniti takve probleme i oni često odustaju od same investicije", rekao je Jarović.

Dodao je i to da bi ova investicija bila završena još prošle godine ali su je spomenuti problemi produžili.

"Domaće vlasti trebaju obezbjediti veću pravnu sigurnost, jer se problemi javljaju tek onda kada vi završite projekat. Efikasnost na svim nivoima vlasti samo može da još više ohrabri invstitore da ulažu. Kada je riječ o dobijanju energetskih dozvola tu nismo imali problema, isto tako je bilo i sa samim dozvolama za izgradnju ali o ostalim stvarima treba još da se poradi kako bi imali potpunu funkciju", kazao je Jarović.

Kazao je kako će bez obzira na sve probleme na koje nailaze, prilikom investiranja, i dalje nastaviti sa ulaganjem u BiH.

Svojim učešćem na SBF 2019. tražit će partnere koji žele ulagati u obnovljive izvore energije uz povoljnije uslove. Komercijalni krediti njima nisu interesantni, jer sredstva obezbjeđuju iz Njemačke, tako da će sa budućim partnerima razgovarati o povećanju već postojećih projekata.

BiH jako malo koriste sredstva i mogućnosti koje dijaspora ima, kazao je on, puno je veći potencijal koji ona nudi a ostaje skoro pa neiskorišten, BiH ima tu mogućnosti treba ju iskorostit.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije