Bazen na DIF-u još nije otvoren i stavljen u funkciju

14.05.2019. 10:08 / Izvor: Oslobođenje
Bazen na DIF-u još nije otvoren i stavljen u funkciju

Radovi na bazenu traju po fazama. Završna faza je počelakrajem januara 2018. godine.

Bazen na Fakultetu sporta i tjelesnog odgojajoš nije otvoren i stavljen u funkciju. Rekonstrukcija je počela 2004, završetak planiran posljednjih nekoliko godina, a sasvim je sigurno da studenti Univerziteta u Sarajevu neće zaplivati na DIF-u ni u ovoj akademskoj godini.

Prokišnjavanje

"Nažalost, pojavile su se određene otežavajuće okolnosti, jer je nabavka opreme dugo trajala. Intenzivirani su pregovori sa Zavodom za izgradnju KS-a koji vrši nadzor, sa izvođačima radova,ali zbog specifičnosti opreme, zahtjevnosti i složenosti ugradnje, bazen bi trebao biti završen tek početkom slijedeće akademske godine. Pored toga, pojavilo se i još nekoliko problema u objektu oko bazena. Počeo je prokišnjavati krov, pa se čeka ljepše vrijeme da se i to sanira. Ne bi bilo lijepo pored novoga bazena gledati u zidove niz koje teče voda", rekao je Haris Alić, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

Radovi na bazenu traju po fazama. Završna faza je počela krajem januara 2018. godine.

Radovi na rekonstrukciji bazena su započeli 2004. nakon što su Općina Centar, Grad Sarajevo, KS i FBiH prihvatili da podrže inicijativu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja o rekonstrukciji. Početna sredstva su 2004. obezbijedili Ministarstvo kulture i sporta FBiH 200.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta KS-a 1.100.000 ICM i Općina Centar 200.000 KM.

Sredstva

Radove završne faze finansira Vlada KS-a. U budžetu 2016. godine osigurano je 1.700.000 KM, zatim u budžetu 2018. godine ukupno 1.286.000 KM, dodao je Alić te naglasio da je odvijanje nastave iz plivanja trenutno izmješteno na Olimpijski bazen Otoka, što predstavlja otežavajuće okolnosti za studente zbog transporta te sihronizacije rasporeda.

Završetkom radova i pokretanjem rada bazena, pružila bi se mogućnost ne samo studentima Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja nego i studentima drugih fakulteta, sportistima, rekreativcima, učenicima, članovima plivačkih klubova, građanima korištenje bazena u njegovom punom kapacitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije