Raspisan tender za odabir izvođača radova na rekonstrukciji vrtića "Vjeverica"

22.06.2019. 07:57 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad je samostalno izdvojila sredstva za izgradnju vrtića u sklopu škole „Aneks“ koji će biti u funkciji već od naredne školske godine.

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji objekta vrtića „Vjeverica“ u naselju Alipašino Polje, čija je obnova i stavljanje u funkciju od izuzetne važnosti obzirom na činjenicu dapostoji velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.

Objekat koji je tokom proteklog rata devastiran dugo je bio odlagalište smeća i predstavljao je ruglo ovog dijela naselja. Općina je u proteklom periodu očistila i zatvorila objekat kako bi ga zaštitila od dalje devastacije, nakon čega je urađena i sanacija krova i oštećenih konstruktivnih elemenata objekta. U sklopu tih radova zamijenjene su i termoizolacija i hidroizolacija. U navedene radove iz budžeta Općine uloženo je oko 250.000 KM.

Preostali radovi koji podrazumijevaju građevinsko-zanatske, elektro-instalaterske radove, vodo-instalaterske radove, te ugradnju stolarije, opremanje objekta i vanjsko uređenje koštat će 1.950.000 KM. Za radove koji će se izvoditi u ovoj godini osigurano je 480.000 KM. Od toga je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, u čijoj je nadležnosti ova predškolska ustanova, iz budžeta za 2018. godinu izdvojilo 280.000 KM, dok je Općina iz ovogodišnjeg budžeta osigurala 200.000 KM.

"Očekujemo da ćemo u narednim danima imati izvođača radova i započeti radove na rekonstrukciji vrtića. Ukoliko sve bude prema planu i ukoliko u budžetu KS-a za 2020. godinu budu osigurana finansijska sredstva, objekat vrtića „Vjeverica“ bi mogao biti završen u idućoj godini", rekli su iz Općine.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo u ranijem je periodu odbila potpisati sporazum o zajedničkom ulaganju Općine i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS-a u rekonstrukciju ovog objekta što je znatno usporilo dalje aktivnosti na njegovoj realizaciji. Međutim, iako se ne radi o objektu u vlasništvu Općine Novi Grad, u saradnji sa JU „Djeca Sarajeva“ Općina je potpisala sporazum za nastavak aktivnosti na rekonstrukciji ovog objekta.

Iako je Općina tokom procesa javne rasprave o budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu tražila da se izdvoje značajnija finansijska sredstva za rekonstrukciju vrtića „Vjeverica“ nažalost nije naišla na razumijevanje i obezbjeđenje ukupnih sredstava neophodnih za rekonstrukciju vrtića. U budžetu KS-a planirano je samo 300.000 KM iz kreditnog zaduženja, međutim kako još nisu ni pokrenute aktivnosti oko pokretanja postupka kredita, ta sredstva nisu operativna i ne znamo kada će biti.

Uzimajući u obzir navedeno, posebno čudi činjenica da Kanaton Sarajevo najavljuje izdvajanje sredstava za sufinansiranje privatnih vrtića u Sarajevskom kantonu kako bi se riješio problem listi čekanja na upis u vrtiće, a da u isto vrijeme u jednom od najvećih naselja u Sarajevu imamo objekat JU „Djeca Sarajeva“ koji nije adaptiran.

Slična situacija bila je i kada je Općina Novi Grad dala inicijativu za izgradnju vrtića u školi „Aneks“ kada Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a i Općina Novo Sarajevo nisu izrazili spremnost da sufinansiraju izgradnju vrtića. Općina Novi Grad je samostalno izdvojila sredstva za izgradnju vrtića u sklopu škole „Aneks“ koji će biti u funkciji već od naredne školske godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije