Najavljeni novi proizvodni pogoni i investicije u Bileći

11.07.2019. 09:33 / Izvor: SRNA
Najavljeni novi proizvodni pogoni i investicije u Bileći

Aleksić je naglasio da je riječ o projektu saradnje Vlade Srbije sa Republikom Srpskom i napomenuo da "Jumko" ima podsticaje od Vlade Srbije.

Načelnik bilećke opštine Miljan Aleksić rekao je za Srnu da su u toku pregovori sa Fabrikom "Jumko" iz Vranja o otvaranju pogona u Bileći u kojem postoji mogućnost da bude zaposleno 300 radnika.

Aleksić je naglasio da je riječ o projektu saradnje Vlade Srbije sa Republikom Srpskom i napomenuo da "Jumko" ima podsticaje od Vlade Srbije.

"Prije nekoliko dana počeli smo pregovore sa njima. Ovih dana treba da dođe direktor i neko iz Vlade Srbije da vidimo šta se može uraditi. Optimista sam da bi mogao biti pokrenut tekstilni pogon te fabrike u Bileći", kaže Aleksić.

On je rekao da u Bileći sada postoji potražnja za radnom snagom, te da je, ukoliko je neko zainteresovan da radi, posao moguće naći kod više poslodavaca.

Aleksić je istakao da Mljekara "Pađeni" radi u punom kapacitetu i proširuje proizvodnju, te da Fabrika za proizvodnju cementnih proizvoda "Henkel" zapošljava dvadesetak radnika, da proizvodnja ide dobro, a plate su redovne.

"Građevinske firme sa područja Bileće `Herc gradnja` i `Konstruktor inžinjering`, takođe, skoro svakodnevno raspisuju konkurse, traže se bravari, varioci, tesari, vozači... Ko želi da radi, on posla može naći", tvrdi Aleksić.

Govoreći o projektima koji su obećani u predizbornoj kampanji, načelnik opštine Bileća kao veoma značajan istakao je projekat izgradnje vodovoda u bilećkom selu Baljci, čija realizacija je u toku.

"Nedavno je ozvaničen početak izvođenja prve faze izgradnje vodovoda u ovom selu, za koji je 600.000 KM donirala Vlada Srbije, a 200.000 KM Vlada Republike Srpske. Ta faza će uskoro biti završena. Opština će u ovaj projekat uložiti 200.000 KM da se završi i sekundarna mreža i da voda dođe do svake kuće", istakao je Aleksić.

On je rekao da je u toku rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže.

"Bileća je sada velika građevina, radi se rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, što nije rađeno još od Austrougarske. Za prvu fazu ovog projekta kreditnim zaduženjem obezbijedili smo četiri miliona KM, a mislim da Vlada Republike Srpske treba da odobri dva miliona", pojasnio je Aleksić.

On je izrazio nadu da će uskoro početi asfaltiranje glavne ulice u Bileći i da će sve ulice koje su sada prekopane biti presvučene novim asfaltom.

Aleksić je rekao da je planirano da, nakon asfaltiranja, bude zamijenjena i kompletna rasvjeta u glavnoj ulici.

Načelnik opštine rekao je da se u Bileći posebno vodilo računa o socijalnim problemima i zapošljavanju članova porodica poginulih boraca.

"Skoro iz svake porodice poginulih boraca zaposlen je poneko, ako ne svaki član ili dijete poginulog borca", naveo je Aleksić.

On je istakao da je zajedničkim projektom opština Bileća i Nikšić, u koji je uloženo 300.000 KM, prošle godine 35 domaćinstava sela Vlahinja i Koravlica na granici sa Crnom Gorom dobilo vodu.

"Pregovaramo smo sa opštinom Gacko da u saradnji sa njima i bilećka sela Meka Gruda i Korita dobiju vodu. Nastojaćemo da i preostala sela u kojima još nije riješeno vodosnabdijevanje budu priključeni na vodovodnu mrežu", dodao je Aleksić.

Govoreći o projektima koji još nisu realizovani, Aleksić je izrazio očekivanje da bi uskoro trebalo da pokrene proizvodnju fabrika "Kovnica" za proizvodnju prstenova, ležajeva za teretna vozila.

"Koliko ja saznajem, vlasnik trenutno ima probleme u matičnoj firmi, ali ima naznaka da bi ovih dana trebalo da dođe da pokrene proizvodnju", navodi Aleksić.

Kada je riječ o podršci poljoprivrednicima, Aleksić napominje da lokalna uprava daje podsticaje za poljoprivredne proizvođače sa područja Bileće, naročito za poljoprivrednike koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mlijeka.

On je naglasio da je Bilećko jezero značajan turistički i privredni potencijal opštine i ocijenio da Bileća, koja ima konstrukciju grada, uz razvojne projekte, ima predispozicije za prosperitet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije