Šteta: Prva transverzala je strateški projekt Kantona

30.08.2019. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Šteta: Prva transverzala je strateški projekt Kantona

Prva transverzala je jedan od ključnih i strateških projekata Vlade Kantona Sarajevo u ovom mandatu, kako bi konačno građani dobili saobraćajnicu koju čekaju 40 godina.

Prva transverzala je jedan od ključnih i strateških projekata Vlade Kantona Sarajevo u ovom mandatu, kako bi konačno građani dobili saobraćajnicu koju čekaju 40 godina. Radovi su krenuli u ovoj godini,a prema očekivanjima, ovaj dio saobraćajnice biće gotov do kraja godine, iako je rokom definisan mart 2020. godine.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta poručio je kako je u ovoj godini urađeno više nego u proteklih 40 po pitanju izgradnje i rješavanja imovinskih odnosa na ovoj saobraćajnici.

Kako je naveo, do sada su: završeni zemljani radovi i široki iskop na potezu od budućeg kružnog toka na Šipu, do samog ulaza u tunel Kobilja glava, uslijed duple količine iskopa zbog nelegalnih deponija koje je dozvolila Općina Centar deponovano je preko 100.000 m3 zemlje, uređena drenažna rebra zbog podzemnih voda i same karakteristike zemljišta (močvarno zemljište).

Trenutno se rade nasipi u visini od 3,2 metra, nakon čega slijedi izmještanje instalacija KJKP Vodovod i kanalizacija, a zatim završetak nasipa, koji su na nekim mjestima visine do 7 metara.

Također se uporedo radi pejzažno uređenje i priprema deponija za iskope iz tunela, gdje će se pojaviti velika količina iskopnog materijala, a na ovom dijelu projekta završeno je preko 90 posto zemljanih radova, koji su najteži.

Kako je najavio ministar Šteta, poslije završenog nasipa, pristupit će se tamponiranju, izradi cementne stabilizacije i asfaltiranju u tri sloja. Nosivi sloj je 9 centimetara, uz 7 cm debljine, a habajući 4 cm, što je ukupno 20 cm asfalta.

Dužina saobraćajnice na kojoj se izvode radovi je 1.140 metara, a širina preko 200 metara na dijelu sa pejzažnim uređenjem.

 

 

Investicija za ovaj dio Prve transverzale iznosi 12,8 miliona KM.

U septembru očekujemo dogovor s EBRD-om oko početka gradnje tunela Kobilja glava dužine 650 metara sa dvije cijevi koje će spajati dvije općine modernom saobraćajnicom.

Uporedo sa radovima, na dijelu dionice Prve transverazale od Šipa do tunela, Vlada Kantona je s pozicije Ministarstva saobraćaja obezbijedila značajna sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i na drugim dionicama.

"Ministarstvo saobraćaja je u 2019.  godini u skladu sa zahtjevom Zavoda za izgradnju KS, planiralo sredstva u iznosu 15 miliona KM (dionica I - 7,5 Mil KM, dionica II - 7,5 Mil KM). U toku godine je nakon okončane procedure koju provodi ovaj zavod isplaćeno šest predmeta u ukupnom iznosu od 1,8 miliona KM.  Po okončanju zakonske procedure , donošenja odgovarajućih rješenja, ugovora ili sporazuma, Ministarstvo saobraćaja će isplatiti sredstva koja su planirana za ove namjene", naglasio je ministar Šteta. 

Dodao je kako shodno očekivanjima Zavoda za izgradnju u 2019. godini i ukoliko se ubrza proces rješavanja imovinskih odnosa na I dionici, moguće je da do kraja godine bude raspisan javni poziv za izgradnju dijela saobraćajnice od raskrsnice kod Tehničke skole do buduće raskrsnice Prve transferzale sa gradskim autoputom i lokalnim saobraćajem, u ulici Halida Kajtaza što znači da bi radovi mogli krenuti na proljeće 2020. i na ovoj dionici Prve transverzale, ali uz napomenu da Zavod za igradnju mora riješiti imovinsko pravne odnose, a Općina Centar dati građevinsku dozvolu.

"Radovi se nastavljaju, a Ministarstvo saobraćaja će u narednom periodu intezivno tražiti odgovoran i efikasan pristup svih institucija koje su zadužene shodno svojim ovlastima, da utiču na što brži i efikasniji rad, kako bi građani što prije dobili novu saobraćajnicu koja će značajno unaprijediti i olakšati saobraćaj u Kantonu", najavio je ministar Šteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije