Na Sutjesci niče nastavna baza studentima i naučnicima

03.09.2019. 08:02 / Izvor: Glas Srpske
Na Sutjesci niče nastavna baza studentima i naučnicima

U Nacionalnom parku "Sutjeska" u toku je izgradnja prvog ekološko-istraživačkog centra koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta.

U Nacionalnom parku “Sutjeska” u toku je izgradnja prvog ekološko-istraživačkog centra koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije, poljoprivrede sa područja Balkana i cijelog svijeta.

Projekat, koji je dio prekogranične saradnje BiH i Srbije, sprovode NP “Sutjeska”, Šumarski fakultet iz Beograda i “Srbijašume”. Vrijednost projekta je oko milion maraka, od čega 85 odsto sredstava obezbjeđuje EU, a 15 odsto NP “Sutjeska”.

Za potrebe istraživačkog centra rekonstruiše se jedan od postojećih objekata u Nacionalnom parku “Sutjeska”. Posao bi trebalo da bude završen naredne godine, a centar će biti savremeno opremljen i na usluzi naučnim radnicima.

„Centar je zamišljen kao objekat sa tri sprata, u prizemlju će biti laboratorije, dok su druga dva sprata namijenjena za sobe, apartmane i druge prostorije za studente i profesore, odnosno istraživače i naučne radnike. Biće jedinstven po svojoj tematici i ideji, a sama blizina prašume Perućice i ostalih prirodnih ljepota koje samo ovo područje ima, bila je najbolja referenca da bismo dobili ovaj projekat“, pojasnio je direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Da je Sutjeska idealno mjesto za istraživanje i jedinstvena laboratorija u prirodi potvrđuje i profesor emeritus Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu Đuro Huber koji je nedavno sa kolegama iz Centra za životnu sredinu Banjaluka na ovom području vršio istraživanja na mrkom medvjedu i velikim zvijerima i obučavao buduće mlade istraživače.

„Ono što ovdje ima u velikom dijelu Evrope odavno već nema. Ovo nemaju ni Plitvička jezera, a ni Jeloustoun jer ovaj prirodni dragulj nije uništen od čovjeka. Sama Perućica ne postoji nigdje drugdje u Evropi, kao i druga područja, tako da je ovo “svjetski bombon” za istraživanje. Mi smo ovdje, na primjer, uspjeli da vidimo tragove medvjeda, gdje se odmarao, gdje je grebao, i to je sjajno, zatim tu su i druge životinje, ptice, šume, stijene, geologija, ima se šta istražiti i raditi“, pojasnio je Huber.

On je pozdravio ideju o otvaranju ekološko-istraživačkog centra na Sutjesci i dodao da bi se rado priključio timu koji se bude bavio naučnoistraživačkim radom na ovom području.

Stižu sa svih kontinenata

Dejan Pavlović je naglasio da će ekološko-istraživački centar pružati odlične uslove za naučnoistraživački rad šumarskim fakultetima iz regiona, za terenski rad naučnoobrazovnim ustanovama, ali i druge vidove okupljanja u svrhu edukacije, promocije i naučnih istraživanja.

„Nama dolaze naučni radnici sa svih kontinenata i to je intenzivirano u posljednje vrijeme, tako da će ovaj centar biti posebno mjesto za sve naučne radnike i sa posebnom pažnjom ga i gradimo“, istakao je Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije