Izdvojena sredstva za sanaciju lučnih stropova sa rasvjetom u holu BKC-a

06.09.2019. 13:30 / Izvor: Akta.ba
Izdvojena sredstva za sanaciju lučnih stropova sa rasvjetom u holu BKC-a

Radi se o monumentalnoj građevini arhitekte Rudolfa Lubinskog koij je trebao biti najveći jevrejski hram na Balkanu.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i direktor Bosanskog kulturnog centra Edin Urijan Kukavica potpisali su jučer Sporazum o saradnji, prema kojem će resorno ministarstvo izdvojiti dodatni iznos od 7.000 KM za realizaciju Projekta sanacije lučnih stropova sa rasvjetom u holu zgrade.

Upravo ova aktivnost najavljena je nakon nedavne posjete ministra ovom centru, kada je istaknuta potreba za nastavkom saradnje i finansiranjem reparacije dijela plafona. 

I ovim projektom Ministarstvo nastavlja sa podrškom u rekonstrukciji, adaptaciji, sanaciji, otkupu i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području Kantona Sarajevo. 

Ovom prilikom, ministar Filipović je naglasio da mu je drago što su se uspjela obezbijediti sredstva te što se može ispuniti obećana pomoć.

"Ovo je objekt koji ima kulturno-historijski značaj i zaista mi je drago što smo uspjeli obezbijediti sredstva za njegovo uređenje", istakao je ministar Filipović. 

Radi se o monumentalnoj građevini arhitekte Rudolfa Lubinskog koij je trebao biti najveći jevrejski hram na Balkanu. Po završetku Drugog svjetskog rata Jevrejska općina je objekt poklonila gradu Sarajevu u koji se smjestio radnički univerzitet 'Đura Đaković'. Od 1993. godine pa do danas centar nosi naziv BKC - Bosanski kulturni centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije