Norveški Arbaflame želi graditi fabriku crnog peleta u RS

19.09.2019. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Norveški Arbaflame želi graditi fabriku crnog peleta u RS

Predstavnici kompanije "Arbaflame" su predstavili djelatnost kojom se bave, istakavši da je ona u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer svom kabinetu sa predstavnicima norveške kompanije "Arbaflame".

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima saradnje u oblasti proizvodnje tzv. crnog peleta, koji bi mogao poslužiti kao zamjena za fosilno gorivo u termoelektranama.

Predstavnici kompanije "Arbaflame" su predstavili djelatnost kojom se bave, istakavši da je ona u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima i obavezom smanjenja korištenja uglja za proizvodnju električne energije, povećanja udjela obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova.

"Izrazili su zainteresovanost da, nakon provedenih analiza izvodljivosti jednog takvog projekta, investiraju u izgradnju fabrike crnog peleta u Republici Srpskoj, koja bi bila vodeća na tržištu jugoistočne Evrope i koja bi godišnje proizvodila 250.000 tona crnog peleta", saopćeno je iz ministarstva.

Ministar Petar Đokić se zahvalio predstavnicima norveške kompanije na zainteresovanosti da istraže mogućnosti saradnje sa Republikom Srpskom, naglasivši da podržava inicijative ovakvog tipa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije