Počela realizacija EBRD kredita za rekonstrukciju vodovodne mreže

24.09.2019. 17:28 / Izvor: Akta.ba
Počela realizacija EBRD kredita za rekonstrukciju vodovodne mreže

Kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi deset miliona eura, utrošit će se na rekonstrukciju elektroenergetskog sistema.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Enver Hadžiahmetović i predstavnici firme “Unioninvest & Deling” Mirza Hadžibegić i Omer Delalić danas su potpisali ugovor vrijedan 5,5 miliona eura. Ovim ugovorom, kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi deset miliona eura, utrošit će se na rekonstrukciju elektroenergetskog sistema, pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Ministar Mandić je istakao da su ostvareni veliki pomaci kad se govori o realizaciji kredita EBRD-a.

"To je za ovo ministarstvo najvažniji projekat, a siguran sam i za Vladu Kantona. Poslije niza problema možemo reći da spašavamo dugo najavljivani projekt, te da krećemo u rekonstrukciju tri velike pumpne stanice. Danas zvanično počinje dugoočekivana realizacija EBRD-a kredita, ovo je prva faza. Vrlo brzo kreće potpisivanje novog tendera za rekonstrukciju drugih trasa vodovodne i kanalizacione mreže. Nadamo se da ćemo u roku imati sve završeno te da ćemo se moći pohvaliti da imamo jedan od najsavremenijih vodovodnih sistema u ovom dijelu Evrope", istakao je Mandić.

Premijer KS Edin Forto je rekao da je nulti prioritet ove vlade vodosnabdijevanje, odnosno postavljanje ovog sistema u okvire domaćinskog, dobrog i modernog poslovanja.

"Činjenice govore o tome, da ćemo se napokon uozbiljiti, kompletnu stvar smo završili s međunarodnim finansijskim institucijama koje imaju visoke zahtjeve u smislu pripremljenosti projekata. Pripremljenost projekata je najveća boljka u budžetu s kojom se ova vlada suočila u prvoj godini mandata. Sve naredne faza će se ubrzano odvijati", kazao je Forto. Direktor KJKP “ViK” Enver Hadžiahmetović je istakao da je ovaj projekt najznačajniji za to preduzeće.

"Nakon tri mjeseca rada, krenuli smo na taj put od kojeg očekujemo da će biti dobar i uspješan. Već smo obavili razgovore s izvođačima i nadzorom i mislim da će ovo biti jedna dobra priča u narednih nekoliko godina", istakao je Hadžiahmetović, saopćeno je iz Press službe KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije