Završena izgradnja prve javne CNG punionice

26.10.2019. 14:28 / Izvor: Fena
Završena izgradnja prve javne CNG punionice

Projekat vrijedan 1.875.000 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa.

Obilježen je završetak radova na izgradnji prve javne CNG punionice u Kantonu Sarajevo, koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama, saopćilo je to preduzeće.

Sporazum o finansiranju projekta "Izgradnja punionice vozila na prirodni gas" potpisali su 27.12.2017.godine, KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Nakon dobijanja urbanističke i građevinske dozvole, realizacija projekta počela je 27.06.2019.godine.

Projekat vrijedan 1.875.000 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa, a nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.

CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti u okolinski proaktivne sredine te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi.

Značaj projekta je u tome što komprimirani prirodni gas (CNG) je gorivo koje danas nudi najbolji kompromis između okolinskih karakteristika, dostupnosti energetskih resursa, tehnološkog razvoja i ekonomičnosti.

Naime, sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG mapu Evrope.

S ekonomskog aspekta, preduzeća koja se odluče da njihova službena vozila kao pogonsko gorivo koriste prirodni gas ostvariće značajne uštede.

Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prijevoz, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije i stanovništvo Kantona Sarajevo.

Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila. Punionica će u narednom periodu biti na funkcionalnoj probi. Prijedlog kalkulacije maloprodajne cijene upućen je u proceduru odobravanja nadležnim organima koji će odrediti konačnu maloprodajnu cijenu za primjenu.

Pokrenuta je procedura tehničkog prijema punionice. Kada se steknu uslovi za dobijanje upotrebne dozvole, punionica će biti puštena u pogon za javnu upotrebu.

Završetak navedenih aktivnosti se očekuje do kraja godine, tako da se zvaničan početak rada javne CNG punionice očekuje 3.01.2020.godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije