Radovi HE "Dabar" u punom zamahu

05.02.2020. 08:13 / Izvor: SRNA
Radovi HE 'Dabar' u punom zamahu

Radovi na ovom projektu u punom su zamahu i do sada su izgrađeni i kompletni pristupni putevi, dalekovod za gradilišta..

Na projektu izgradnje hidroelektrane "Dabar" do sada su završene vodoprivredna, ekološka i građevinska dozvola, urađen je glavni projekat i riješeni nedostajući istražni radovi, rečeno je jučer na sastanku ministra energetike i rudarstva Petra Đokića sa direktorom "Elektroprivrede Republike Srpske" Lukom Petrovićem i članovima uprave.

Radovi na ovom projektu u punom su zamahu i do sada su izgrađeni i kompletni pristupni putevi, dalekovod za gradilišta i vodovodna mreža i iskopano više od 8,5 kilometara najznačajnijeg objekta, tunela čija će dužina biti 12.150 metara, saopšteno je iz "Elektroprivrede Republike Srpske".

Nakon sastanka u "Elektroprivredi Republike Srpske" u Trebinju zaključeno je da sve aktivnosti na projektima hidroelektrana "Dabar", "Buk Bijela" i "Bistrica" teku planiranom dinamikom, navodi se u saopštenju.

Đokić je rekao da je u toku ugovoranje ostalih radova, brane, mašinske zgrade sa kompletnom opremom, razvodnim postrojenjem.

"Očekujem da u ovoj godini idu ovi ostali radovi koji su veoma važni, da se ugovore kao i načini finansiranja", istakao je Đokić.

Govoreći o projektu izgradnje Hidroelektrane "Bistrica" na sastanku je rečeno da je u toku rješavanje proceduralnih pitanja sa investitorom iz Kine - prestižnom kompanijom AVIK nakon čega će početi gradnja elektrana.

Sagovornici su se saglasili i da je "Elektroprivreda Republike Srpske" potpuno spremna i za projekat izgradnje Hidroenergetskog sistema "Buk Bijela" koji će se graditi zajedno sa Srbijom.

Petrović je Đokića upoznao o trenutnim aktivnostima reorganizacije i restrukturiranja elektrodistributivnih preduzeća u skladu sa Reformskom agendom.

"U toku je prvi poziv zaposlenim u distributivnim preduzećima zainteresovanim za dobrovoljni prekid radnog odnosa uz isplatu stimulativne otpremnine i naknade za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika, a prema prvim podacima vlada veliko interesovanje za ovaj poziv", naglasio je Petrović.

On je dodao da će nakon reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća novoformirani operatori distributivnog sistema postići punu funkcionalnost i efikasnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije