Bazen Fakulteta za sport i tjelesni odgoj ni nakon 16 godina nije u funkciji

06.07.2020. 08:34 / Izvor: Oslobođenje
Bazen Fakulteta za sport i tjelesni odgoj ni nakon 16 godina nije u funkciji

Završna faza rekonstrukcije bazena je počela krajem januara 2018.

Godinama se najavljuje završetak radova na bazenu Fakulteta za sport i tjelesni odgoj koji su počeli davne 2004. Bazen ni nakon 16 godina još nije u funkciji. Razlozi za kašnjenje su brojni. Specifičnost opreme i sofisticiranost bazenske tehnike, njena nabavka i ugradnja, rekonstrukcija kompletnog objekta, pa nadalje. Trenutno je radove usporila pandemija koronavirusa.

Monteri

"Ispitivanje hidroizolacije i bazenske tehnike vezane za same bazenske školjke prekinuto je zbog pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za nastavak ispitivanja hidroizolacije bazenske školjke, nakon čega slijedi ispitivanje instalacija sistema prečišćavanja vode i automatike koja obezbjeđuje pravilno funkcionisanje bazenske tehnike, a što je uslovljeno dolaskom ekipe montera iz inostranstva. Nakon potvrda izvođača o uspješno izvedenim ispitivanjima hidroizolacije i bazenske tehnike može se pristupiti polaganju keramike u školjkama bazena za čije su izvođenje potrebna minimalno dva mjeseca. Nakon toga slijede finalna ispitivanja i funkcionalne probe. Otvaranje bazena će se realizovati u dogovoru sa krajnjim korisnikom, koji intenzivno radi na rješavanju statusa bazena i njegovog finansiranja u pogledu održavanja. A planirani termin otvaranja je prvi dan početka nove akademske godine", rekao nam je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a.

Radovi na rekonstrukciji bazena su počeli 2004. nakon što su Općina Centar, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Federacija BiH prihvatili da podrže inicijativu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja o rekonstrukciji. U tom periodu početna sredstva su obezbijedili Federalno ministarstvo kulture i sporta 200.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta KS-a 1,1 milion i Općina Centar 200.000 KM.

Završna faza rekonstrukcije bazena je počela krajem januara 2018. Radove završne faze finansira Vlada KS-a koja je u budžetu 2016. osigurala 1,7 miliona KM, a zatim u budžetu 2018. godine 1.286.000 KM.

Značaj bazena za nastavni proces je od velike važnosti. Studenti cjelokupnog Univerziteta ne samo Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja će završetkom bazena biti u mogućnosti koristiti bazen za nastavne potrebe.

Raspored

Trenutno odvijanje nastave iz plivanja je izmješteno na Olimpijski bazen Otoka, što predstavlja otežavajuće okolnosti za studente zbog transporta, te sinhronizacije rasporeda. Zahvalni smo rukovodstvu bazena Otoka na saradnji i mogućnosti da realizujemo našu nastavu, ali mnogo lakše i funkcionalnije će to biti realizovati na novom bazenu. Završetkom radova i pokretanjem rada bazena pružila bi se mogućnost ne samo studentima već i sportistima, rekreativcima, učenicima, članovima plivačkih klubova, građanima korištenja bazena u njegovom punom kapacitetu, rekli su sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije