Počelo rušenje stare zgrade Muzičke škole u Tuzli

10.07.2020. 08:27 / Izvor: Fena
Počelo rušenje stare zgrade Muzičke škole u Tuzli
OTVORI GALERIJU

Počelo je rušenje stare zgrade Muzičke škole u Tuzli. Nakon njenog rušenja uslijedit će izgradnja nove Muzičke škole koja će budućim đacima pružiti mnogo bolje uslove.

Počelo je rušenje stare zgrade Muzičke škole u Tuzli. Nakon njenog rušenja uslijedit će izgradnja nove Muzičke škole koja će budućim đacima pružiti mnogo bolje uslove.

Stara zgrada, koja je izgrađena 1949. godine, prinudno je zatvorena prije devet godina zbog arhitektonskih nedostataka. Od perioda zatvaranja škole do danas, učenici nastavu pohađaju u Osnovnoj školi Centar.

Direktor Srednje muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" Tuzla Dejan Milkunić zahvalio je medijima koji su došli da daju podršku u izgradnji novog objekta Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla.

"Mediji nisu došli da proprate rušenje starog objekta koji je već bio nekoliko godina u ruševnom stanju i neadekvatan, nego da daju podršku u izgradnji novog objekta koji će biti reprezent kulture, koji će biti hram kulture u gradu Tuzli, Tuzlanskom Kantonu, Federaciji i BiH", kazao je Milkunić.

On je zahvalio svim donatorima, partnerima i sponzorima koji su izdvojili velika novčana sredstva za izgradnju nove škole, a to su između ostalih Vlada TK-a, Ministarstvo obrazovanja i nauke, UNDP.

Milkunić je naglasio da će novoizgrađena zgrada škole biti "škola koja bi trebala da zadovoljava osnovne potrebe Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla".

"Objekat bi trebao da bude reprezent kulture i bit će to jedno arhitektonsko dostignuće. Gledao sam izradu glavnog projekta i uloženo je mnogo truda i rada te smatramo da će to na kraju biti kako dolikuje Osnovoj i Srednjoj muzičkoj školi nakon više od 60 godina rada", kazao je Milkunić.

Nije mogao da precizira kada će početi izgradnja nove zgrade škole zbog pandemije koronavirusa, ali smatra da nema prepreka za realizaciju tog projekta. On je mišljenja da će se u već u narednim sedmicama aktivno uključiti Vlada TK kako bi započeli radove, jer su već izdvojena finansijska sredstava za taj projekat.

"Moja lična procjena je da ćemo sljedeću školsku godinu ipak morati da završimo u prostorijama Osnovne škole Centar, a za narednu smatramo da bi to moglo biti u novoj zgradi", kazao je Milkunić.

Naglasio je da je projektom planirano da na drugom spratu nove zgrade bude izgrađena koncertna dvorana, koja će biti kulturno polazište u gradu Tuzla i koju će koristiti ne samo uposlenici Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla nego i grad Tuzla i TK u kulturne svrhe.

"Imat ćemo i dovoljan broj prostorija koje su specifične za rad i postojanje muzičke škole jer se radi o specifičnoj nastavi. Imat ćemo zgradu u kojoj ćemo moći da se bavimo i nekim novim inovacijama, možda i uvođenjem i novih odsjeka, kao što su ton majstori, muzička produkcija te instrumenata kao što su fagot, saksofon i kontrabas, koji sada ne postoji u našoj školi", kazao je Milkunić.

Srednja muzička škola Tuzla osnovana je 21. februara 1957. godine, kada odlukom Narodnog sreza Tuzle počinje sa radom. Velike zasluge za otvaranje imao je Čestmir Dušek, Tuzlak češkog porijekla - dirigent i pedagog po čijim zaslugama Škola 2017. godine mijenja naziv u JU Srednja muzička škola "Čestmir Mirko Dušek" Tuzla.

Nastava Srednje muzičke škole se prvobitno realizirala u prostorijama tadašnje Učiteljske škole i Doma kulture. Januara 1959. godine Srednja muzička škola, zajedno sa Državnom nižom muzičkom školom se uselila u zgradu na adresi Ludvika Kube br. 1 (zgrada stare muzičke škole). Usljed tonjenja i deformisanja terena na kojemu se zgrada nalazi, škola je izmještena u zgradu Osnovne škole "Centar".

U zgradi muzičke škole Osnovna muzička škola datira još od 1949. godine. Srednja muzička škola u njoj je osnovana 1957. godine, a osnivači su bili profesori Čestmir Dušek i Dubravko Jurić. U ovoj zgradi predavali su profesorska imena poput Čestmira Dušeka, Muhameda Mazalovića, Planinke Jurišić-Atić, Predraga Stankovića, Midhata Zulića, Miradeta Zulića i drugih. Škola u ovoj zgradi iznjedrila je muzičare afirmirane u svijetu kao što su gitaristi Sanel Redžić, Denis Azabagić, Alen Garagić i Dejan Ivanović, pijanist Vladimir Valjarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije