Probijanje trase puta Donji Kakanj-Kondžilo: Dodatnih 600 hiljada KM za I fazu

24.07.2020. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Probijanje trase puta Donji Kakanj-Kondžilo: Dodatnih 600 hiljada KM za I fazu

Povod posjete jeste opredjeljivanje 600.000 KM od strane Vlade ZDK radi završetka ovog izuzetno značajnog projekta.

Trenutno se izvode završni radovi na izgradnji I faze dionice ceste Donji Kakanj-Kondžilo u dužini od 2 kilometra. Podsjećamo, ugovorena vrijednost radova iznosi 1.500.000 KM, a izvođač je “Trgošped” d.o.o. Kakanj.

Radove su nedavno obišli načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, premijer Vlade ZDK Mirza Ganić, kantonalni ministri Mirnes Bašić, Arnel Isak i Fahrudin Čolaković, te direktor Zavoda za planiranje i izgradnju Zijad Neimarlija. U posjeti su boravili i predstavnici izvođača radova, nadzornog organa i Tvornice cementa “Kakanj”.

Povod posjete jeste opredjeljivanje 600.000 KM od strane Vlade ZDK radi završetka ovog izuzetno značajnog projekta.

Načelnik Aldin Šljivo naglasio je neophodnost završetka radova na izgradnji ovog puta: “Insistiramo na tome da se 600.000 KM učini operativnim, kako bi se njihovim ulaganjem okončala I faza dionice Donji Kakanj-Kondžilo. Realizacija radova teče po planu i stoga je od strateškog interesa okončati probijanje trase. Nadam se da ćemo zajedničkim djelovanjem doprinijeti tome da do kraja godine imamo zaokruženu priču, jer ne smijemo dopustiti da dođe do okončanja radova prije nego obezbijedimo stabilnost puta. Očekujemo da brigu o ovoj dionici postepeno preuzme Vlada ZDK, s obzirom na njen regionalni značaj, te da time Općina Kakanj ne ostane usamljena u ovom višemilionskom projektu”, rekao je načelnik Šljivo.

Premijer ZDK Mirza Ganić istakao je kako je Vlada ZDK usvojila program utroška sredstava koji predviđa 600.000 KM za završetak izgradnje I faze dionice ceste Donji Kakanj-Kondžilo. “Doprinos Vlade ZDK za ovu godinu jeste izdvajanje 600.000 KM za dovršetak radova na ovoj dionici. Naše opredjeljenje za narednu godinu jeste daljnje ulaganje u ovaj značajan regionalni put koji preko Arnauta povezuje Kakanj i Zenicu. Nadamo se da će dionica ove godine biti funkcionalna, kako bi u konačnici mještani koji gravitiraju ovom području ostvarili nesmetanu komunikaciju sa gradom”, naglasio je premijer Ganić.

Podsjetimo, u skladu sa Sporazumom o finansiranju radova, potpisnici su usaglasili sljedeći način finansiranja “Trgošped” 120.000KM + PDV, Tvornica cementa “Kakanj” 250.000KM + PDV, Rudnik mrkog uglja “Kakanj” – obavezuje se izgraditi saobraćajnicu preko prelivnog kanala na brani odgovarajuće širine za putnička i motorna vozila. Rudnik mrkog uglja “Kakanj” dužan je u roku od 2 godine od dana potpisivanja ugovora o koncesiji izgraditi funkcionalnu asfaltiranu saobraćajnicu kroz eksploataciono polje PK “Vrtlište” na dionici od buduće brane na rijeci Ribnici do regionalne ceste R 445. Općina Kakanj cca 900.000KM, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, eksproprijacije, pribavljanje potrebnih saglasnosti, izrada i finansiranje potrebne projektno-tehničke dokumentacije i građevinske dokumentacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije