Predstavljen projekat uvođenja pametne javne rasvjete od Titove do Sarača

17.08.2020. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekat uvođenja pametne javne rasvjete od Titove do Sarača

LED pametna rasvjetna tijela su u stanju smanjiti trošak za 50 posto od trenutnog iznosa, a uz pravilno postavljanje svjetiljki, možda i 70 posto.

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) predstavili su u Općini Stari Grad projekat izgradnje tzv. pametne javne rasvjete na potezu Titova-Ferhadija do ulice Sarači na Baščaršiji.

UNDP BiH kao implementator projekta u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo i partnerskim općinama Stari Grad i Centar u narednom periodu namjerava realizovati ovaj jedinstveni projekat u našem gradu i zemlji.

Tehničke pojedinosti projekta predstavio je Srđa Hrisafović, arhitekt, dizajner svjetla i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. U uvodnom izlaganju je kazao da godišnji troškovi javne rasvjete u Sarajevu iznose sedam miliona KM što je puno u poređenju sa gradovima iste veličine u svijetu.

"LED pametna rasvjetna tijela su u stanju smanjiti trošak za 50 posto od trenutnog iznosa, a uz pravilno postavljanje svjetiljki, možda i 70 posto. Ovdje nije riječ o nepoznatoj tehnologiji, ovakva vrsta rasvjete već odavno postoji u gradovima Zapadne Evrope Lyon-u, Berlinu, Kopenhagenu, Londonu, ali i u regionu poput Zagreba i Ljubljane", kazao je profesor Hrisafović.

Profesor je pojasnio da bi rasvjetna tijela stajala na četiri metra visine na zatezima između zgrada (tzv baldahini), a radili bi na senzor, što znači da štede energiju kada nema ljudi i saobraćaja, posebno u periodu između 02:00 i 05:00 ujutro.

Predstavnici UNDP-a u BiH Arnesa Borčak i Elvis Hadžikadić su pojasnili da projekat u iznosu od oko 400.000 KM finansiraju Vlada Kraljevine Švedske i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo u podjednakim omjerima, te da se od Općine Stari Grad kao partnera očekuje administrativna i savjetodavna podrška u smislu pravovremenih izdavanja potrebnih saglasnosti ili dozvola za realizaciju projekta.

"Ovaj projekat se realizuje kroz program pod nazivom 'Zeleni ekonomski razvoj'. Inače, kroz program 'Zeleni ekonomski razvoj' u Starom Gradu uspješno su već realizovana tri projekta: Rekonstrukcija zgrade Muzičke akademije, utopljavanje OŠ 'Mula Mustafa Bašeskija' i vrtića Biseri", podsjetio je Hadžikadić.

Projekt pametne rasvjete prezentiran je općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je pozdravio projekat i obećao podršku Općine Stari Grad.

"Podržavam projekat, ali smatram da je potrebno obaviti konsultacije i sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, a kako bi projekat bio urađen kako treba potrebno je odmah definisati ko će biti zadužen za održavanje ove nove rasvjete", poručio je načelnik Hadžibajrić.

Koncept za osvjetljenje historijske jezgre baziran je na rasvjetnoj mreži ili baldahinu. Broj svjetiljki koje bi se postavile je 35 velikih i 30 malih za osvjetljavanje fasada. Ono što bi trebalo uslijediti je izdavanje potrebnih saglasnosti, a potom izbor izvođača radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije