Ovako će izgledati zgrada koja se gradi na entitetskoj liniji

17.08.2020. 12:04 / Izvor: Akta.ba
Ovako će izgledati zgrada koja se gradi na entitetskoj liniji

Građani i građanke koji žive u Gandijevoj ulici svoju bitku nastavili su da vode pravnim putem.

Investitor NPL Project d.o.o. Istočno Sarajevo nastavio je izgradnju zgrade na entitetskoj liniji u Ulici Ive Andrića na Dobrinji, a koja je počela početkom juna ove godine.

Akta.ba je u posjedu fotografija idejnog projekta prema kojem se zgrada sastoji od suterana, etaže i osam spratova. Suteren je zatvoreni parking, na osnovnoj etaži će biti smješteni poslovni prostori, dok će na osam spratova biti 80 stanova.

Izvođač radova je EHTA-R d.o.o. Derventa, dok je projektant NVB Family d.o.o. Derventa. 

Završetak radova je planiran do 31. decembra 2021. godine.

Građani i građanke koji žive u Gandijevoj ulici svoju bitku nastavili su da vode pravnim putem.

Kako kažu, gradnja zgrade ugrožava protok zraka, sunca, opterećenje na već propterećen kanalizacioni sistem, te stanarima se oduzima parking prostor koji je sastavni dio naselja.

Takođe, napominju da je inspekcija utvrdila neregularnosti kod izdate građevinske dozvole i radovi su morali stati, ali to se nije desilo.

"Osim tapšanja po ramenu i "nije naša nadležnost" podrške, niko konkretne, transparentne i javne korake ne poduzima", poručuju oni.

S druge strane načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović kazao je da što se tiče građenja u Ulici Ive Andrića procijenili su da taj dio parking prostora nije adekvatno iskorišten svih ovih godina, te da tom dijelu općine mogu dati potpuno novi smisao i namjenu. 

"Proces izgradnje same zgrade ne ugrožava Gandijevu ulicu, Općinu Novi Grad ili entitet FBiH, jer se sve aktivnosti u vezi sa građenjem vrše iz pravca Ulice Ive Andrića, a neće ugrožavati ni parking stanovnika Gandijeve ulice, s obzirom na to da ćemo realizovati projekat javne garaže, sa preko 200 parking mjesta, na otprilike 100 metara udaljenosti od pomenute lokacije. Naglašavam da se ovakvim istupima narušava ugled Opštine Istočna Ilidža i nanosi šteta poslovanju investitora, te ćemo, ukoliko se sa napadima ne prestane, biti prinuđeni da podnesemo tužbe protiv odgovornih osoba", poručio je nedavno Božović.  

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije