Vlada ZDK će finansirati izgradnju nove škole "Goduša" kod Visokog

25.08.2020. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Vlada ZDK će finansirati izgradnju nove škole 'Goduša' kod Visokog

Projektovana vrijednost investicije je između 400 i 500 hiljada KM, a izgradnja zgrade bi trebala početi iduće godine.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona finansirat će izgradnju nove zgrade Područne škole "Goduša" - OŠ "Alija Nametak" Buci Visoko - najavio je prilikom današnje posjete Goduši premijer Mirza Ganić.

Projektovana vrijednost investicije je između 400 i 500 hiljada KM, a izgradnja zgrade bi trebala početi iduće godine.

"Postojeća školska zgrada je izgrađena 1965. godine, dotrajala je i nije moguće uraditi njenu rekonstrukciju, tako da je naše opredjeljenje da izgradimo potpuno novu školu. Želimo osigurati što bolje uslove za odvijanje nastave za vrijedne učenike ovog kraja i to je naša obaveza prema mladima", rekao je Ganić.

Školska uprava je pripremila glavni projekt, tako da će u budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kako je ovom prilikom najavio ministar Spahija Kozlić, iduće godine biti planirana sredstva za novu školu. Nastavu u PŠ „Goduša“ pohađa oko 55 đaka, a taj broj je godinama stabilan, saopćeno je iz press službe ZDK.

"Ulaganje u školsku infrastrukturu je prioritet ove vlade, što potvrđujemo konkretnim projektima. Kontinuirano ulažemo u rekonstrukciju i utopljavanje školskih objekata, a naša politika je da svake godine izgradimo jednu potpuno novu školu. Dogodine će to biti škola u Goduši", rekao je ministar Kozlić.

Za rekonstrukciju školskih objekata u ZDK-u ove godine je u okviru programa Svjetske banke osigurano 11 miliona KM, od čega 1.572.000 KM za rekonstrukciju četiri škole u gradu Visoko.

Sredstvima u iznosu od 550.000 KM koje je resorno ministarstvo osiguralo vlastitim uštedama, finansirat će se manji rekonstruktivni zahvati na 29 škola, među kojima je i jedan broj škola u Visokom.

Premijer Ganić i ministar Kozlić u Goduši su posjetili porodicu Čeho u kojoj odrastaju jedine trojke u Visokom, desetogodišnjaci Enisa, Melisa i Munir, inače učenici PŠ "Goduša", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije