Grad Zenica osigurao blizu 400.000 KM za utopljavanje stambenih objekata

25.08.2020. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica osigurao blizu 400.000 KM za utopljavanje stambenih objekata

Radi se o javnom pozivu koji je Gradska uprava Zenice raspisala u junu ove godine.

U Velikoj sali Grada Zenica upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinansiranju izrade termo - izolacione fasade - utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča između Grada Zenica i predstavnika Upravitelja odnosno Odbora etažnih vlasnika.

Ugovori su potpisani po Javnom pozivu etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u cilju sufinansiranja projekata sanacije zajedničkih dijelova zgrada u oblasti energetske efikasnosti i to u maksimalnom iznosu do 50% od ukupne investicije.

Radi se o javnom pozivu koji je Gradska uprava Zenice raspisala u junu ove godine.

Inače, ovaj javni poziv Grad Zenica provodi treću godinu za redom.

Mjere za koje se dodjeljuju sredstva za sufinansiranje su postavljanje termo - izolacione fasade minimalne debljine 10 cm te zamjena krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Nakon provedenih procedura za odabir korisnika, sedam stambenih objekata kolektivnog stanovanja dobit će novu termo - izolacionu fasadu, dok će na čak 21 objektu biti izvršena zamjena azbestnih krovova.  

Cilj Javnog poziva je pružanje sistemske pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, kao i uklanjanje opasnog azbestnog otpada.

Osim što će doprinijeti ljepšem izgledu grada, utopljavanje će omogućiti manju potrošnju energenata, manju emisiju štetnih plinova i u konačnici poboljšanje kvaliteta zraka.

Grad Zenica je za realizaciju ovog javnog poziva osigurao sredstva u iznosu od skoro 400.000,00 KM.

"Ovo je samo jedan u nizu mnogobrojnih projekata koje je Gradska uprava Zenice sa mnom na čelu, pokrenula posljednjih tri, četiri godine. Svi znate da sam preuzeo prezadužen Grad, grad bez ijednog pripremljenog projekta. Prvo što sam morao napraviti jeste da stabilizujem budžet i drugo da stvorim uslove za pripremu projekata", rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

"Uveli smo Zenicu u "zelene gradove Europe".

Projekti poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada su samo mali dio procesa koji su neophodni da bi postali "zeleni grad" u pravom smislu te riječi.

"Uveli smo Zenicu u "zelene gradove Europe". Volio bih da je odziv građana na javni poziv još veći. U planu je da sljedeće godine javnim pozivom budu obuhvaćeni i privatni stambeni objekti odnosno kuće", dodao je gradonačelnik Kasumović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije