Srebrenik: Projektom toplifikacije grada do smanjenja zagađenja zraka

13.09.2020. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Srebrenik: Projektom toplifikacije grada do smanjenja zagađenja zraka

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović kazao je da će se realizacijom projekta smanjiti zagađenost zraka.

Intenzivirani su radovi u užem gradskom području Srebrenika na  projektu toplifikacije i priključenja stambeno-poslovnih objekata na jedinstveni sistem grijanja.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović kazao je da će se realizacijom projekta smanjiti zagađenost zraka, kao i troškovi toplotne energije za korisnike koji budu priključeni na gradski sistem grijanja.

"Ovo je najbitniji projekt za uže gradsko područje Srebrenika u ovoj godini. Finansijska konstrukcija za projekat toplifikacije grada je zatvorena i finansijska sredstva su već na namjenskom računu budžeta Grada Srebrenika. Osnovni izvor finansiranja je Grad Srebrenik, uz još nekoliko izvora finansiranja", kaže Omerović.

On napominje da je Srebrenik jedini grad u BiH koji je bio učesnik međunarodnog Compose projekta te su na određene načine koristili benefite pomenutog projekta.

Cijena priključka je simbolična i iznosi pet KM po metru kvadratnom. Cijena isporučene toplotne energije bit će dvije KM po kvadratnom metru a ako korisnik ima ugrađen mjerni uređaj cijena će biti niža, oko 1,60 KM po m2.

Prema planu, radovi na sistemu toplifikacije trebali bi biti završeni do oktobra, što znači da bi već od ove grijne sezone stepen zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica u Srebreniku trebao biti znatno smanjen, saopćila je Pres-služba Grada Srebrenik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije