Višemilionska investicija: Razgovor o realizaciji projekta plovnosti Drine​

17.09.2020. 08:26 / Izvor: SRNA
Višemilionska investicija: Razgovor o realizaciji projekta plovnosti Drine​

U pitanju je projekat koji porazumijeva upravljanje vodama, zaštitu od poplava, razvoj privrede i turizma i to bi bila višemilionska investicija.

Predstavnici Javne ustanove "Vode Srpske" i lokalnih zajednica uz Drinu razgovarali su jučer u Bijeljini o realizaciji projekta plovnosti ove rijeke do Zvornika.

Nakon sastanka predstavnika gradova Bijeljina, Zvornik i Loznica, opština Mali Zvornik i Bogatić, te "Voda Srpske" i kombinata "Alumina", direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović ocijenio je da je postignut visok stepen zainteresovanosti kada je riječ o realizaciji ovog projekta.

"I `Srbijavode` su zainteresovane i podržavaju ovaj projekat", rekao je Milovanović novinarima i najavio da će uskoro biti organizovan sastanak u Beogradu gdje će se razgovarati o zajedničkom finansiranju izrade studije ekonomske opravdanosti projekta koji se odnosi na plovnost Drine. 

Kako je naveo, sljedeći korak bio bi izrada projektnog rješenja i  nalaženje sredstava za njegovu realizaciju, a od ovog projekta korist bi imale lokalne zajednice s obje strane Drine, od Zvornika do Bijeljine, kao i preduzeće "Alumina". 

"U pitanju je projekat koji porazumijeva upravljanje vodama, zaštitu od poplava, razvoj privrede i turizma i to bi bila višemilionska investicija", rekao je Milovanović. 

Direktor "Voda Srpske" najavio je da u narednoj godini treba da zaživi i regionalni projekat "Sava-Drina", koji podržava Svjetska banka i koji podrazumijeva da se u narednih pet godina povuče oko 220 miliona dolara za njegovu realizaciju, a nakon tih pet godina još toliko novca.

"Tu vidimo prostor da Srbija i Republika Srpska, zajedno sa lokalnim zajednicama i vodoprivrednim preduzećima zajednički učestvuju u apliciranju za sredstva", rekao je Milovanović. 

Predsjednik opštine Mali Zvornik u Srbiji Zoran Jevtić izjavio je da je riječ o ogromnom projektu koji bi mnogo značio za sve opštine uz Drinu, podsjećajući da je nekada ova rijeka bila plovna od ušća do Zvornika. 

"Privreda bi imala koristi od toga, Drina znači puno i na planu turizma jer bi uređenjem obala privukli turiste, a u Zvorniku imamo problem sa čvrstim otpadom, tako da i to treba rješavati", naveo je Jevtić. 

On je dodao da se na sastanku u Bijeljini razgovaralo i o zajedničkoj industrijskoj zoni Zvornik–Mali Zvornik.

Stevo Savić, predstavnik zvorničke kompanije "Alumina", rekao je novinarima da projekat integralnog upravljanja vodnim resursom Drine donosi brojne beneficije lokalnim zajednicama i privredi ovog kraja.

"Nas interesuje uspostavljanje plovnog puta Drina–Sava–Dunav, sve do Konstance jer bismo mogli prevoziti robu prema Španiji, Kini, Rusiji i drugim svjetskim lukama", istakao je on.

Prema riječima Stevića, trenutno "Alumina" godišnje manipuliše sa više od dva miliona tona sirovine i gotovih proizvoda, zbog čega podržavava ovakav projekat

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije