Srebrenik: Projektom toplifikacije grada do smanjenja zagađenja zraka (FOTO)

21.09.2020. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Srebrenik: Projektom toplifikacije grada do smanjenja zagađenja zraka (FOTO)

Ovo je najbitniji projekat za uže gradsko područje Srebrenika u ovoj godini.

U užem gradskom području Srebrenika intenzivirani su radovi na jednom od najznačajnijih projekata, projektu toplifikacije i priključenja stambeno-poslovnih objekata na jedinstveni sistem grijanja.

"Realizacijom pomenutog projekta, čija je okvirna finansijska vrijednost oko 315.000KM, znatno će se smanjiti zagađenost zraka, ali i smanjiti troškovi toplotne energije za korisnike koji budu priključeni na gradski sistem grijanja", kaže gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović. 

"Ovo je najbitniji projekat za uže gradsko područje Srebrenika u ovoj godini. Finansijska konstrukcija za projekat toplifikacije grada je zatvorena i finansijska sredstva su već na namjenskom računu budžeta Grada Srebrenika. Osnovni izvor finansiranja je Grad Srebrenik, uz još nekoliko izvora finansiranja", kaže Omerović.

On napominje da je Srebrenik jedini grad unutar BiH koji je bio učesnik međunarodnog Compose projekta te su na određene načine koristili benefite pomenutog projekta:

"Sva projektno tehnička dokumentacija koja podrazumijeva ovu fazu toplifikacije urađena je iz finansijskih sredstava Compose projekta", kaže gradonačelnik Omerović.

Fahrudin Karić, koordinator projekta pojašnjava da je plan uvezati dva proizvodna kapaciteta, jedan koji je trenutno nedovoljno iskorišten i buduće kotlovsko postrojenje koje će biti smješteno u Domu kulture. Sve pomenuto rezultirat će povećanjem pouzdanosti u isporuci toplotne energije, smanjenja troškova proizvodnje toplotne energije i u konačnici, smanjenjem troškova grijanja poslovnih i stambenih objekata u Srebreniku.

"Cijena priključka je simbolična, što je pokazatelj istinske želje opštine da se taj sistem što brže razvije i ona iznosi 5KM po metru kvadratnom. Cijena isporučene toplotne energije je dvije KM po kvadratnom metru a ako korisnik ima ugrađen mjerni uređaj cijena je niža, otprilike nekih 1,60KM po m2", navodi Karić.

Prema planu, radovi na sistemu toplifikacije trebali bi biti završeni do oktobra, što znači da bi već od ove grijne sezone stepen zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica u Srebreniku trebao biti znatno smanjen. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije