Uređenje kamenog zida oko parka Delibašića i Popovića u završnoj fazi

23.09.2020. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Uređenje kamenog zida oko parka Delibašića i Popovića u završnoj fazi

Finansijer projekta je Općina Centar, koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 45.185 KM.

Kako je planirano, dinamikom radova do kraja ovog mjeseca se očekuje okončanje uređenja kamene ograde oko parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića.

Finansijer projekta je Općina Centar, koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 45.185 KM, dok je za izvođenje radova angažovana građevinske firma "Sela".

"Započeli smo sa radovima uređenja sa posljednje strane u Ulici Musala te ovaj dio kao i dio prema Ulici Mis Irbina planiramo okončati krajem ovog mjeseca. Jedino bi nas mogla usporiti nabavka potrebnog kamena kojeg teže dobijamo od dobavljača zbog sveukupne situacije sa pandemijom. U ovom projektu nemamo pomoć mehanizacije već moramo sve raditi ručno stoga je potrebno više vremena za njegov završetak", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme "Sela".

Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kao i Šumarski fakultet iz Sarajeva, su dali svoju saglasnost na ponuđeni glavni projekat rekonstrukcije i sanacije obodnog kamenog zida oko ovog parka i sa njihovim stručnim službama je usvojeno projektno rješenje koje predviđa demontažu kamenog zida prema ulicama Branislava Đurđeva i Musala, te dijelova zida prema Mis Irbinoj ulici.

Kako bi sačuvali platane u sadašnjem stanju, planirano je pomjeranje postojećeg kamenog zida. Novi zid će činit stari neoštećeni kamen u kombinaciji sa novim kamenom hreše koji će biti u svemu po uzoru na stari kamen. Planirane su i dodatne intervencije u smislu ojačanja novog kamenog zida.

U svim fazama realizacije ovog projekta pored nadzora kojeg je angažovala Općina Centar, također će za nadzor biti uključeni i stručna lica sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Nadzor ovog projekta je povjeren firmi "Energoinvest" d.d. Sarajevo, dok je glavni  projekat uradila projektantska firma "Saraj inženjering" iz Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije