Otvoren treći tematski park u ulici Envera Šehovića

09.10.2020. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Otvoren treći tematski park u ulici Envera Šehovića

Vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na trećem tematskom parku u ulici Envera Šehovića je 339.300,00 KM.

Svečanim puštanjem balona u zrak otvoren je, 09. oktobra ove godine, treći tematski park  za djecu do tri godine u ulici Envera Šehovića (blok zgrada od broja 4-24).

Otvaranju su prisustvovali općinski načelnik općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Savjeta mjesnih zajednica, roditelji sa djecom, kao i mališani iz vrtića „Rosica“.

Vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na trećem tematskom parku u ulici Envera Šehovića  je 339.300,00 KM, a izvođač radova je firma „Mibral” d.o.o. Sarajevo.

U obraćanju prisutnima, općinski načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da je treći tematski park i igralište  za djecu do tri godine površine oko 2.340 m² sa sportskim terenom za fudbal i košarku sa visokom ogradom i multifunkcionalnim sportskim podom, ograđenim dijelom za razgibavanje djece, kao i biciklističkom stazom.

Uz igralište je izgrađena biciklistička staza sa osnovnim saobraćajnim znakovima koji animiraju djecu za učenje vožnje na biciklima kao i osnovnim pravilima u biciklističkom saobraćaju.

Osnova igrališta je kružnica, unutar koje su montirane sprave za igru djece: penjalice, ljuljačke, klackalice i tobogani. Centralni dio igrališta je zelenim pojasom i metalnom ogradom visine od 1,2 m odvojen od biciklističke staze uz koju su postavljene klupe za sjedenje i kante za otpatke. Unutar samog igrališta, kao i na zelenim površinama uz pješačke koridore, zasađene su nove sadnice stabala, živa ograda i cvijeće  Pored postojeće ulične rasvjete, igralište je dodatno osvjetljeno sa još četiri nova rasvjetna stuba.

Za sva tri tematska parka i igrališta koja su izgrađena u ulici Envera Šehovića koji zadovoljavaju stroge evropske norme o sigurnosti izdvojeno je oko 1.145.300 KM, naglasio je općinski načelnik.

Podsjetio da su, tokom prethodne dvije godine, izgrađena dva tematska parka u ulici Envera Šehovića. Prvi je zvanično otvoren u septembru 2018. godine i namijenjen je djeci svih uzrasta, a prilagođen je djeci sa poteškoćama u razvoju, odnosno umanjenim tjelesnim sposobnostima. U tom tematskom parku i igralištu je ugrađena meka gumena podloga – tartan koja omogućava sigurno igranje, a sadrži i zelenu površinu sa klupama i stolovima za odmor. Od rekvizita su ugrađeni: klackalice, ljuljačke, njihalica i vrtuljak prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju. Asfaltirane su i pješačke staze oko igrališta u stambenom bloku, te postavljeni novi stubovi javne rasvjete.

Za djecu uzrasta od šest godina i više izgrađen je drugi tematski park koji je svečano otvoren u oktobru 2019. godine.  Taj tematski park i igralište je površine oko 2.340 m² sa sportskim terenom za fudbal i košarku sa visokom ogradom i multifunkcionalnim sportskim podom, ograđenim dijelom za razgibavanje djece, kao i biciklističkom stazom. U obuhvatu parka nalaze se klupe za odmor, kante za otpatke, stalci za bicikle, te su  uređene zelene površine sa niskim i visokim rastinjem.

Na kraju se općinski načelnik Nedžad Koldžo zahvalio predstavnicima Savjeta mjesnih zajednica i izvođaču radova na saradnji u realizaciji ovog značajnog projekta, te uputio molbu svima koji posjećuju park da ga čuvaju od oštećenja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije