Prvi radovi na "Turskom toku" u RS početkom 2022.

16.10.2020. 09:40 / Izvor: Glas Srpske
Prvi radovi na 'Turskom toku' u RS početkom 2022.

Prvi radovi na izgradnji kraka strateškog gasovoda 'Turski tok' kroz RS mogli bi krenuti krajem naredne ili početkom 2022.

Prvi radovi na izgradnji kraka strateškog gasovoda 'Turski tok' kroz RS mogli bi krenuti krajem naredne ili početkom 2022. godine, tvrdi direktor preduzeća "Gas-Res" Ljubo Glamočić.

Prema njegovim riječima, gradnja ovog gasovoda do sada je bila uslovljena dinamikom gradnje kraka "Turskog toka" kroz Srbiju, a pošto su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavili kako bi on mogao biti završen do kraja godine, to će, kako je istakao, značajno ubrzati i aktivnosti na ovom projektu u RS.

"Raduje me ta informacija, jer se time otvara i naša priča. Završetkom gradnje ovog gasovoda kroz Srbiju, a prema obećanjima nadležnih iz 'Srbijagasa', Srbija će započeti sa realizacijom projekta gradnje jednog kraka sa transportnog sistema Srbije ka RS, odnosno Bijeljini, u ukupnoj dužini negdje oko 100 kilometara. Prema procjenama nadležnih iz Srbije, taj dio posla mogao bi biti završen u naredne dvije do tri godine", kaže Glamočić.

Objašnjava da je već urađeno idejno rješenje trase gasovoda kroz RS koje se jednim dijelom razlikuje od pređašnjeg, koje je bilo vezano za projekat gradnje "Južnog toka".

"Ovaj krak gasovoda će sada jednim dijelom pratiti trasu autoputa od Bijeljine do Banjaluke i on će ići od Mačvanskog Prnjavora preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja i Šamca do Doboja, Prnjavora i Banjaluke, pa sve do Novog Grada. Prema nekim grubim procjenama, gradnja samo gasovoda, bez pratećih objekata, mogla bi koštati između 180 i 200 miliona evra, a njegov kapacitet bi trebalo da se kreće oko 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje. Gradnju gasovoda trebalo bi da prati i gasifikacija gradova, a planirana je i gradnja najmanje dvije gasne elektrane - toplane na području RS",  objasnio je Glamočić.

Dodaje da će naredna godina biti iskorišćena za izradu prostorno-planske dokumentacije i rješavanje imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela preko kojih će ići ovaj gasovod.

"Naravno, ostalo je još da se sa predstavnicima 'Srbijagasa' i 'Gaspromom' dogovorimo o finansiranju ovog projekta, ali i osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi bilo nadležno za gradnju ovog gasovoda kroz RS. Pored toga, trebalo bi da do kraja godine bude potpisan i sporazum o razumijevanju sa 'Srbijagasom', ali i međudržavni između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije", pojasnio je Glamočić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije