U Kraljevoj Sutjesci uskoro realizacija tri važna projekta

16.10.2020. 10:51 / Izvor: Akta.ba
U Kraljevoj Sutjesci uskoro realizacija tri važna projekta

U Kraljevoj Sutjesci uskoro se očekuje realizacija tri važna projekta.

U Kraljevoj Sutjesci uskoro se očekuje realizacija tri važna projekta.

Kako je najavljeno iz Općine Kakanj, pokrenuta javna nabavka za uređenje trga, zatim u toku su pripreme za ugradnju podzemnih kontejnera, a uskoro se očekuje i početak izgradnje mosta.

Pokrenut je postupak javne nabavke za potrebe realizacije projekta "Uklanjanje ostataka građevine, saniranje lokacije, uređenje zelene površine i ozelenjavanje trga u Kraljevoj Sutjesci".

Procijenjena vrijednost radova iznosi 46.008,55 KM.

Novčana sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su u Budžetu Općine Kakanj za 2020. godinu.

Također, pokrenute su i aktivnosti na ugradnji podzemnih kontejnera u Kraljevoj Sutjesci. Za realizaciju ovog projekta čija je vrijednost 25.000 KM zaduženo je Javno preduzeće "Vodokom" Kakanj. I ovaj projekat će se finansirati iz Budžeta Općine Kakanj.

Kako je najavio načelnik Kaknja Aldin Šljivo, u Kraljevoj Sutjesci će se gradit i most.  

Radi se o mostu čija je dužina 20 metara i koji treba biti izgrađen tako da se svojom arhitektonskom ljepotom uklapa i stopi s ljepotom ukupnog ambijenta Kraljeve Sutjeske koju krase ostaci bosanskog vladarskog dvora iz 14. i 15. vijeka, Franjevački samostan, džamija sultana Mehmeda II El-Fatiha…

Zbog toga će se pri izgradnji mosta koristiti prirodni materijali i drugi autohtoni konstruktivni elementi i materijali.

"Sve pripremne aktivnosti su realizirane, a još se čeka saglasnost Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika na idejno rješenje izgleda mosta koji se svojom arhitekturom treba uklapati u ukupni ambijent Kraljeve Sutjeske", navodi on.

Most će se graditi sredstvima iz kantonalnog budžeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije