Na Dobrinji ispred osnovne škole počela izgradnja saobraćajnice

21.10.2020. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Na Dobrinji ispred osnovne škole počela izgradnja saobraćajnice

U sarajevskom naselju Dobrinja u ulici Lava Tolstoja počeli su radovi na sanaciji i proširivanju servisnih saobraćajnica sa izgradnjom parking površina.

U sarajevskom naselju Dobrinja, u ulici Lava Tolstoja, počeli su radovi na sanaciji i proširivanju servisnih saobraćajnica sa izgradnjom parking površina.

Investitor projekta je Općina Novi Grad, a rok za završetak radova je 100 kalendarskih dana.

Kako se navodi u obavještenju građanima, radovima je između ostalog planirano i postavljanje trotoara i biciklističke staze. 

Prema našim saznanjima, projektom je predviđena izgradnja saobraćajnice koja će se spojiti sa kružnim tokom na Dobrinji IV što će omogućiti direktnu cirkulaciju saobraćaja.

Ono što je većinu građana ovog naselja zabrinulo je što se izgradnja saobraćajnice planira ispred Osnovne škole Osman Nuri Hadžić. Kako kažu, djecu će pri ulazu i izlasku iz škole dočekati dvosmjerna cesta bez trotoara. 

"Postoje planovi i da se dio Bulevara koji je sada otvoren za saobraćaj i dostavu zatvore u 10 sati, tako da će novoizgrađena cesta biti jedna od prometnijih u gradu", kažu zabrinuti roditelji.

 

Iz Općine Novi Grad nije objavljeno zvanično saopćenje o ovom projektu, niti smo dobili odgovor na naše upite, ali prema najavama načelnika Semira Efendića, koji se oglasio na svom Facebook profilu, građani nemaju razloga za brigu. "Sigurno će biti bolje nego što je do sada bilo", ističe on.

Kako kaže, popločavanje ploča po kojima su se stalno parkirali automobili više nema nikakvog smisla. 

"Radovi će uskoro biti završeni, pa će biti lako i blokirati ulicu ako bude trebalo. Ako budu problem automobili, neće ih biti, ali to je dio šireg rješavanja cijele Dobrinje zbog pretvaranja kompletnog Bulevara u šetaliste", naveo je on.

Inače, zbog kretanja automobila u ovoj ulici je došlo oštećenja pločnika koje je bilo skoro nemoguće sanirati. Općina Novi Grad je 2018. godine uradila ugradnju fiksnih i potapajućih stubića, kako bi se ograničilo kretanje vozila, te omogućio ulazak samo javnim službama poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije.

Ipak, u donjem dijelu Bulevara isti su uvučeni i ne rade, dok su u ulici Lava Tolstoja već uklonjeni jer smetaju novoj planiranoj saobraćajnoj traci.

Zatvaranje trgova i pješačkih zona za saobraćaj bio je dio je Programa "Novi Grad 2020" kojim se nastojala povećati sigurnosti pješaka u pješačkim zonama, te omogućiti duži vijek trajanja pločnika.

Hoće li tako ostati, ostaje nam da čekamo i vidimo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije