Gasifikacija industrijskih zona Luka i Stari Ilijaš

23.10.2020. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Gasifikacija industrijskih zona Luka i Stari Ilijaš

Nakon završenog sastanka učesnici su obišli radove u Industrijskoj zoni Luka.

Danas je u prostorijama Općine Ilijaš održan radni sastanak na temu "Gasifikacija u industrijskim zonama na području Općine Ilijaš". Sastanku su prisustvovali Općinski načelnik Akif Fazlić sa svojim saradnicima, predstavnici Sarajevogasa v.d.

Generalni direktor Ibrahim Karahodžić i izvršni direktor za razvoj i investicije Nusret Palavra, direktorica JKP Vodostan Ilijaš Belma Zukić, kao i zamjenica direktora firme "Limsar" Amra Softić, direktor firme "Superior Group" Damir Pašalić, direktor firme "CloudIT" Admir Kulić, direktor firme "Ezio Inox" Sead Alihodžić, direkor firme "Ama Adriatic" Adnan Hajdarpašić i vlasnik firme "Kalea" Klico Jasmin.

Izvršni direktor Sarajevogasa Nusret Palarva iskazao je zadovoljstvo što Općina Ilijaš ozbiljno razmišlja o primarnom korištenju prirodnog gasa kako za individualne korisnike, tako i za privredne subjekte.

"Apelujemo na privredne subjekte da podnesu zahtjeve za izradu projekta priključenja koji će biti obrađeni i sadržavati podatke o tehničkim rješenjima i troškovima priključenja", kazao je Nusret Palavra.

Načelnik Akif Fazlić ističe da je ovaj projekat itekako značajan za Općinu Ilijaš.

"Danas je održan sastanak sa predstavnicima Sarajevogasa, privrednicima u Industrijskog zoni Luka i privrednicima Industrijske zone Stari Ilijaš. Radilo se o sastanku na kojem su promovirane mogućnosti priključenja gasa za poslovne objekte u ovim Industrijskim zonama. Dva su povoda bila za ovo:-jedan je da se privrednici upoznaju sa projektom koji je u toku realizacije i odnosi se na proširenje distributivne gasne mreže u Industrijskoj zoni Luka u vrijednosti od 200.000,00 KM. Završetkom ovog projekta stvorit će se uslovi da se privredni subjekti mogu priključiti na gasnu mrežu, što će imati za cilj smanjenje zagađenja. Također tema sastanka je bila kako razviti sekundarnu mrežu na području Industrijske zone Stari Ilijaš gdje imamo nekoliko velikih kompanija kao što su: Standard, Kalea i Kondisa, u ovom slučaju se radi o izgradnji primarnog gasovoda", rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Dodaje da je potrebno finansirati izgradnju jedne podstanice koja bi bila ta tačka odakle bi se razvijala sekundarna mreža. Konkretizirani su zaključci da svi privrednici podnesu zahtjeve i dobiju sve tehničke upute. Dinamika realizacije priključaka i u tom pravcu u budžetu za 2021. godinu kandidirat će se projekat izgradnje Podstanice u Starom Ilijašu.

"Sama incijativa Općine Ilijaš da se u saradnji sa Sarajevogasom implementira sistem topilfikacije uz upotrebu energenta priodnog gasa, važna je kako sa aspekta ekonomije odnosno finansijskog efekta za potrošače, tako i sa ekološkog aspekta", rekao je Admir Kulić direktor firme "CouldIT" koja se nalazi u Industrijskoj zoni Luka.

Ovaj pojekat predstavlja početak smanjenja štetnih agenasa u zraku što će uveliko doprinjeti manjem zagađenju zraka i očuvanju životne okoline. Nakon završenog sastanka učesnici su obišli radove u Industrijskoj zoni Luka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije