Izrađen projekt rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa u Cazinu

20.11.2020. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Izrađen projekt rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa u Cazinu

Na temelju provedenih istraživanja stručni tim projektanata je uradio detaljan projekat sanacije.

Grad Cazin u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, u kontinuitetu poduzima aktivnosti i mjere s ciljem zaštite i očuvanja nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Tako je pokrenuta i izrada projektne dokumentacije za obnovu dvorca Lotara von Berksa u sastavu ovog nacionalnog spomenika. 

Nakon provedene procedure javnih nabavki izrada projekta je povjerena preduzeću Ecoplan doo iz Mostara kao jednom od najpoznatijih preduzeća u oblasti projektovanja zaštite i konzervacije nacionalnih spomenika.

"Tokom izrade ovog projekta izvršena je statička analiza konstrukcije dvorca i Sahat kule, provedena su geotehnička ispitivanja tla i temelja objekta i urađen detaljan katastar oštećenja. Osim toga, izvršeno je čišćenje unutrašnjosti dvorca od obrušenih dijelova konstrukcije i uklanjanje vegetacije koja je bila zahvatila velik dio vanjskih zidova. Ovi radovi su omogućili detaljan uvid u stanje svih dijelova objekta i snimanje oštećenja, te su zaustavili štetno i razarajuće djelovanje vegetacije na zidove dvorca i Sahat kule", ističe Suad Rošić, šef Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Na temelju provedenih istraživanja stručni tim projektanata je, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, uradio detaljan projekat sanacije, zaštite i konzervacije dvorca Lotara von Berksa, sahat kule i pripadajućih bedemskih zidova. Projekat je prošao proceduru obavezne revizije, tako da sada Grad Cazin raspolaže sa kompletnom investiciono-tehničkom dokumentacijom koja omogućuje izvođenje radova na dvorcu Lotara von Berksa.

"Jedno od strateških opredjeljenja Grada Cazina je očuvano kulturno-historijsko naslijeđe, a Stari grad Ostrožac kao najveći, najočuvaniji i najatraktivniji stari grad na ovim prostorima osim kulturno-historijske vrijednosti ima i velik razvojni potencijal. Mi smo svjesni tog potencijala i zbog toga smo pokrenuli aktivnosti pripreme investiciono-tehničke dokumentacije kako bi mogli pribaviti potrebna odobrenja i vršiti dalja ulaganja u njegovu obnovu. S obzirom na veliku vrijednost radova trenutno smo u fazi apliciranja prema određenim donatorima kako bi zatvorili cjelokupnu finansijsku konstrukciju obnove dvorca, a prve rezultate tih aplikacija očekujemo već naredne godine", ističe gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Projekat izrade glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lotara Berksa je pokrenut 2017. godine, a dio sredstava za njegovo finansiranje  osiguran je kroz različite projektne aplikacije, što je uz sredstva iz Budžeta Grada,  omogućilo ugovaranje izrade projektne dokumentacije i ostale aktivnosti čišćenja, uređenja i prezentacije ovog bisera spomeničke baštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije