Srbac dobija najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

26.11.2020. 09:52 / Izvor: Glas Srpske
Srbac dobija najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Vrijednost investicije iznosi oko dva miliona KM, a investitor je ukrajinski holding MHP, koji je prošle godine preuzeo vlasništvo u srbačkoj kompaniji.

Mještani srbačkog naselja Povelič uskoro će mirnije spavati jer bi do kraja godine trebalo da bude završena izgradnja najsavremenijeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će zadovoljavati svjetske ekološke standarde.

Zahvaljujući ovoj investiciji muke stanovnika ovog dijela opštine postaće prošlost, jer će spriječiti zagađenje životne sredine i eliminisati neugodne mirise u okolini fabrike “Perutnina Ptuj S” koji su prisutni dugi niz godina.

Vrijednost investicije iznosi oko dva miliona KM, a investitor je ukrajinski holding MHP, koji je prošle godine preuzeo vlasništvo u srbačkoj kompaniji.

"Osnovna namjera nam je da voda nakon prerade bude biološki zadovoljavajuća a njena pH vrijednost biće strogo kontrolisana. Proces će se odvijati na način da će se nakon mehaničkog, a potom i hemijskog dijela prečišćavanja izdvajati grublje materije, masnoća, proteini i ostale čestice koje nastaju u proizvodnom procesu u klaonici, da bi na kraju dobili potpuno čistu vodu", rekao je vođa tima za investicije u “Perutnini” Josef Sulema.

U krugu postrojenja izgrađen je i novi bazen, pored četiri postojeća, u kojima će se odvijati procesi prečišćavanja.

"Kapacitet prečistača je hiljadu kubnih metara vode dnevno, što je čak iznad nivoa naše proizvodnje. Samim tim osigurali smo mogućnost da dodatno povećamo naše proizvodne kapacitete, što ćemo vjerovatno i učiniti", istakao je Sulema.

U timu za investicije je i tehnolog Tatjana Radonić Ilić, koja kaže da će u postrojenju biti angažovan radnik koji će kontrolisati dodavanje potrebnih hemikalija za odvajanje otpadnih materija, pH vrijednost vode i uopšte cjelokupan proces prečišćavanja.

"Očekujemo da ćemo sav posao završiti do kraja godine, što bismo učinili i ranije da nismo imali brojnih problema zbog pandemije virusa korona, a zbog čega nam je kasnila isporuka opreme i sam proces izgradnje", rekla je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije