Potpisan aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane 'Grebak'

Investicije / PROJEKTI

Potpisan aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane "Grebak"

Snaga vjetroelektrane se povećava na 66 megavata, a vrijednost investicije je 132.214.108 KM.

27.11.2020. 14:50 / Izvor: SRNA

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i izvršni direktor nevesinjskog privrednog društva "VE Grebak" Miralem Čampara potpisali su danas aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane "Grebak" na području opštine Nevesinje, čime se snaga vjetroelektrane povećava na 66 megavata, a vrijednost investicije je 132.214.108 KM.

Aneks ugovora potpisan je zbog toga što je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajne promjene u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na instalisanu snagu i njihovu efikasnost, tako da se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stubu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zbog toga se otvorila mogućnost povećanja instalisane snage vjetroelektrane, a samim tim i povećanja proizvodnje električne energije na ovoj lokaciji, što je veoma značajno za Republiku Srpsku, a posebno za lokalnu zajednicu, koja će po tom osnovu posredstvom koncesione naknade, koju će plaćati koncesionar, imati niz pozitivnih efekata.

Koncesionar će, nakon izgradnje vjetroelektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po kilovat-času, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

Đokić je istakao da je od velike važnosti da u Republiku Srpsku dolaze nove investicije i da je nosilac ove velike investicije reprezentativan i respektabilan partner koji može da realizuje i druge investicije.

On je naglasio da će ovaj projekat sigurno pokrenuti i druge značajne projekte u Republici Srpskoj, kojim će se povećati bilans obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Radovi na izgradnji vjetroelektrane "Grebak" počeće u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije