Odobreno dodatnih 200.000 KM za izgradnju "Eko-kuće Smetovi"

01.12.2020. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Odobreno dodatnih 200.000 KM za izgradnju 'Eko-kuće Smetovi'

Nakon izgradnje Eko kuća Smetovi će biti predata na upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice, a moći će je koristiti i ostali građani Zenice.

Na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na jučer održanoj 85. sjednici usvojila Odluku o odobravanju sredstva u iznosu od 200.000 KM Gradu Zenica za sufinansiranje projekta izgradnje "Eko-kuće Smetovi“ Zenica, piše zenit.ba.

Pored ovih sredstava, Vlada ZDK je na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i prošle godine izdvojila 100.000 KM iz Budžeta ZDK na ime namjene sufinansiranja oko 600 hiljada KM vrijednog projekta izgradnje Eko kuće na Smetovima.

"Smetovi su omiljeno izletište Zeničana i doista imaju potencijal da postanu adekvatna turistička destinacija, u zimskim mjesecima skijaški centar, a u ljetnim mjesecima mjesto gdje će porodice nalaziti hlad od užarenog asfalta i mir od gradske vreve. Zato je jedan od mojih prvih poteza koje sam učinio po preuzimanju dužnosti ministra bilo definiranje i potpisivanje Protokola sa Gradom Zenica kojim se Kanton obavezao sufinansirati polovicu troškova izgradnje ove eko kuće na Smetovima, a što smo usvajanjem današnje Odluke uspješno i ispunili", kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Nakon izgradnje Eko kuća „Smetovi“ će biti predata na upravljanje Savezu izviđača Grada Zenice, a moći će je koristiti i ostali građani Zenice.

Postojeći Dom izviđača-Radio amatera na Smetovima trenutno ima kapacitet 18 ležaja te nije dovoljan za potrebe u zimskom periodu, a ni u periodu proljetnog raspusta i organizacije višednevnih škola u prirodi.Planirano je da nova Eko kuća na Smetovima, smještajnog kapaciteta 50 ležajeva, bude potpuno izgrađena od ekološko prihvatljivih materijala, sa instaliranim solarnim pločama i vjetrenjačama…

To će biti i edukativno-pokazni školski centar, a planirana je i izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje, edukacijska staza, hranilice i kućice za ptice…

U planu je i gradnja baby ski-lifta dužine 200 metara.

Predviđeno je i da se u sklopu objekta postavi mini meteorološka stanica za mjerenje atmosferskog pritiska, brzine vjetra, termometri i stanica za mjerenje aerozagađenja, prilagođena uzrastu djece do 16 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije