Otvoren poziv za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Kakanj, posao od 117 mil. KM

04.01.2021. 11:50 / Izvor: Akta.ba
Otvoren poziv za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Kakanj, posao od 117 mil. KM

Građevinski pogonski objekti blokova 1 do 6 su smješteni u nizu, dok je građevinski pogonski objekt Bloka 7 izgrađen na drugoj lokaciji.

JP Elektroprivreda BiH objavilo je javni poziv za izbor izvođača radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova na Bloku 7 u Termoelektrani Kakanj.

Procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a  je 117.300.000,00 KM, saznaje Akta.ba.

Period izgradnje postrojenja je 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Od početka rada TE Kakanj (1956.god.) do danas, fazno je izgrađeno 7 kondenzacionih termoenergetskih blokova različitih snaga.

Sada su u pogonu samo 3 bloka ukupne instalisane snage 450 MW: blokovi 5 i 6 snage po 110 MW i Blok 7 snage 230 MW. Blokovi 1, 2, 3 i 4, instalisane snage po 32 MW, nisu u radu od 2000. godine.

Građevinski pogonski objekti blokova 1 do 6 su smješteni u nizu, dok je građevinski pogonski objekt Bloka 7 izgrađen na drugoj lokaciji.

Kotlovi svih blokova su strmocijevni, sa potkritičnim parametrima pare, jednim međupregrijavanjem pare i tečnim odvođenjem šljake. Projektovani su za sagorijevanje mješavine ugljeva donje toplotne moći u opsegu 9.800-16.750 kJ/kg, sa sadržajem pepela u opsegu 22-52%, sadržajem vlage u opsegu 8-26% i sadržajem sumpora u opsegu 1,7-2,2%. Snabdijevanje ugljem je iz rudnika Kakanj, Breza, Zenica i Bila.

Podsjećamo, na nivou Bosne i Hercegovine je izrađen i usvojen Nacionalni plan za smanjenje emisije u BiH (u daljem tekstu NERP) koji predstavlja transpoziciju direktiva 2001/80/EC o emisijama u zrak iz velikih postrojenja za sagorijevanje i direktive 2010/75/EU o industrijskim emisijama u entitetska zakonodavstva BiH.

Ograničenja emisije SO2, NOx i čvrstih čestica u NERP-u se odnose na period 2018-2027. i data su u obliku emisionih kvota i graničnih vrijednosti emisije. Sastavni dio NERP-a je i Plan smanjenja emisije SO2, NOx i čvrstih čestica (JP Elektroprivreda BiH).

Realizacija obaveza po pitanju emisionih kvota za S02 i NOx koje proizilaze iz NERP-a, svakako podrazumijeva izgradnju postrojenja za odsumporavanje i denitrifikaciju.

U tom cilju je već 2017. urađen idejni projekat odsumporavanja i denitrifikacije na blokovima 5,6 i 7, i njime je odabran, kao optimalno tehničko rješenje, mokri postupak odsumporavanja sa krečnjakom kao apsorbentom, i to sa odvojenim zajedničkim apsorberom za blokove 5 i 6, i posebnim apsorberom za Blok 7.

Pri tom bi se zadržao u funkciji postojeći dimnjak 300 m, a vršilo bi se dogrijavanje dimnih gasova nakon procesa odsumporavanja.

Za denitrifikaciju je kao optimalno iješenje predložen postupak selektivne katalitičke redukcije (SCR) sa amonijakom kao sorbentom, pri čemu bi reaktor bio smješten iza postrojenja za odsumporavanje.  

Konfiguraciju postrojenja za denitrifikaciju bi sačinjavali jedan reaktor za blokove 5 i 6 ijedan reaktor za Blok 7.

Međutim, dalje od ovoga se nije otišlo zbog nejasne budućnosti izgradnje novog bloka (Bloka 8) i nastavka rada nekih od blokova snage 110 MW, zbog uticaja globalnog procesa dekarbonizacije energetskog sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije