Općina osigurala prostor za otvaranje ambulante u C fazi Alipašinog Polja

28.01.2021. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Općina osigurala prostor za otvaranje ambulante u C fazi Alipašinog Polja

Otvaranjem ambulante u C fazi Alipašinog Polja rasteretit će se ambulanta Saraj - Polje.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zajedno sa direktoricom Doma zdravlja "Novi Grad“ Merimom Pašić i saradnicima, obišao je prostor u kojem će se nalaziti ambulanta porodične medicine, u ulici Trg Nezavisnosti u C fazi Alipašinog Polja.

Općina je pokrenula inicijativu da se u C fazi Alipašinog Polja formira ambulanta za stanovnike ovog dijela naselja Alipašino Polje.

Prostor površine 100 metara kvadratnih Općina će adaptirati i ustupiti na korištenje JU "Dom zdravlja“ KS. Stavljanjem u funkciju ove zdravstvene ustanove oko 6.500 stanovnika mjesnih zajednica C-1 i C-2, imat će mogućnost da u blizini svojih domova dobiju uslugu primarne zdravstvene zaštiite.

"Nismo u C fazi imali ambulantu, ovo je veliko naselje sa više od šest hiljada stanovnika, koji koriste ambulantu Saraj - Polje, u kojoj je zbog trenutne situacije smještena i COVID ambulanta. S obzirom na to da se tamo prave velike gužve, što stanovnicima, posebno onim starije životne dobi predstavlja određene poteškoće, puno je bolje i pristupačnije da imaju ambulantu u samom naselju. Mi smo prostor ponudili JU „Domovi zdravlja“ KS, a direktorica se danas uvjerila da postoje uslovi i mogućnosti za formiranje ambulante porodične medicine“, kazao je načelnik Efendić.

Ambulanta će se nalaziti na vrlo pristupačnoj lokaciji, a uz samu ambulantu dostupna je i apoteka. Sa JU "Dom zdravlja“ KS dogovoreno je da se u narednom periodu pripremi projektni zadatak kako bi projektanti mogli izraditi projekat, na osnovu kojeg će se znati okvirna cijena radova i kako bi se već u ovogodišnjem budžetu Općine mogla osigurati sredstva, a u toku godine i otvoriti ambulanta.

Otvaranjem ambulante u C fazi Alipašinog Polja rasteretit će se ambulanta Saraj - Polje, koju koristi najveći broj stanovnika ovog naselja. Pacijentima će biti puno bliže da dolaze u ambulantu u svom naselju, nego da idu u okolne ambulante, samim time će dobiti kvalitetniju i bržu zdravstvenu uslugu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije