Posao vrijedan 4,1 mil. KM: Objavljen poziv za izradu projekta autoceste dionice Ozimica-Poprikuše

03.02.2021. 09:31 / Izvor: Akta.ba
Posao vrijedan 4,1 mil. KM: Objavljen poziv za izradu projekta autoceste dionice Ozimica-Poprikuše

Nabavka će se obaviti putem otvorenog postupka a procijenjena vrijednost je 4.100.000,00 KM bez PDV-a.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je javni poziv za Izradu Glavnog projekta autoceste dionica Ozimica-Poprikuše (Žepče jug).

Nabavka će se obaviti putem otvorenog postupka a procijenjena vrijednost je 4.100.000,00 KM bez PDV-a.

Za predmetnu dionicu Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je finansiralo izradu Planersko studijske dokumentacije za Autocestu na Koridoru Vc na teritoriji BIH, od Svilaja do Južne granice sa Hrvatskom, koja je podijeljena na 6 LOT-ova. U okviru ove dokumentacije, koju je radio konzorcij IPSA Institut Sarajevo i IGH Zagreb, urađena je tehnička studija, Idejno rješenje, Idejni projekat, Studija okoliša, Prefeasibility studija i Feasibility studija.

Dionica Ozimica - Poprikuše tretirana je u okviru LOT-a 2 Doboj jug (Karuše) - Sarajevo jug (Tarčin), za koji je idejni projekt uradila IPSA Institut 2006.god. U toku 2013/14. izvršena je analiza postojećeg idejnog projekta, izvršena optimizacija trase i isporučene knjige idejnog projekta trase. U istom periodu urađena je dopuna studije izvodljivosti za navedenu dionicu.

Podsjećamo, u 2019. godini IPSA je uradila i projektnu dokumentaciju za izmjenu završnog dijela Ozimica - Poprikuše, dužine cca 1,1 km, te elaborat eksproprijacije i parcelizacije od krajnje tačke dionice Poprikuše-Ozimica dužine cca 6km prema sjeveru (pola dužine dionice).

Dionica Poprikuše – Medakovo dugačka je 35 kilometara, a ukupna procijenjena vrijednost izgradnje i nadzora nad izgradnjom je 362 milijuna eura. Dionica se sastoji od dva dijela i to Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Na toj trasi je i tunel dužine 1800 metara te dvostrana odmorišta Tugovo i Galovac.

Sekcija od Ozimica do Tatarbudžaka je u koridoru trase koju je prethodno usvojila lokalna zajednica. Od Tatarbudžaka trasa se spušta na područje naselja Šećin Han između koridora trase magistralne ceste i željeznice, s jedne, te korita rijeke Bosne, s druge strane.

Dalje, trasa uglavnom ide tim koridorom do početka sljedeće dionice Poprikuše – Zenica sjever. Autocesta prolazi blizu naselja Varišište, Šećin Han, Brezovo Polje i završava u Golubinji. Na spoju dionica predviđena je petlja Poprikuše.

Planirano je i devet mostova dužina od 35 do 406 metara.

Veći i zahtjevniji objekti projektirani su uglavnom preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Trasa uključuje i pet tunela dužina od 225,00 do 770,00m. Također, predviđen je i jedan dvostrani (tip 2) PUO (prateći uslužni objekat) - odmorište.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije