Rekonstrukcija Trga Sabora bosanskog, u toku postavljanje novih ploča i ugradnja betonskih stubića
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Rekonstrukcija Trga Sabora bosanskog, u toku postavljanje novih ploča i ugradnja betonskih stubića

U naselju Dobrinja izvode se radovi na sanaciji i rekonstrukciji Trga Sabora bosanskog.

08.02.2021. 14:46 Izvor: / Akta.ba

U naselju Dobrinja izvode se radovi na sanaciji i rekonstrukciji Trga Sabora bosanskog, trga koji se teritorijalno nalazi na prostoru općina Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža, a čiju obnovu zajednički finansiraju ove dvije lokalne zajednice, saopćili su Općine Novi Grad.

Nakon uklanjanja starih polomljenih ploča i rješevanja odvodnje oborinskih voda, trg koji je bio više od 30 godina u upotrebi i u jako lošem stanju, već sada poprima novi izgled. Radnici firme "Mibral" rade na njegovom popločavanju i ugradnji betonskih stubića kojima će pješačka zona biti odvojena od zone za motorni saobraćaj.

Dio trga koji će se koristi za motorna vozila bit će asfaltiran, a postojeći prilazi trgovima bit će zadržani. U planu je izgradnja još jedne pješačke staze, a radi se i modernizacija i obnova sistema javne rasvjete duž cijelog trga.

"U proteklom periodu radilo se na izradi slivnika sa priključkom na postojeći sistem odvodnje, zelene površine su oivičene betonskim ivičnjacima, položene su instalacije javne rasvjete, kao i ugradnja stubova javne rasvjete. U narednom periodu pristupit će se izgradnji 40 parking mjesta shodno raspoloživim prostornim mogućnostima", saopćili su iz Općine Novi Grad.

Sanacija i rekonstrukcija trga rezultat je zajedničke saradnje dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti stanovnika obje općine.

S obzirom na činjenicu da se trg administrativno i teritorijalno nalazi u dva entiteta te da u saobraćajno arhitektonskom smislu predstavlja jednu cjelinu, između općina Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža potpisan je sporazum o zajedničkom finansiranju obnove, u vrijednosti od 565.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine, te provela proceduru odabira izvođača radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije